Over de grenzen heen
Michel Haex & Patrick Vanhees Regio - Opglabeek - Meeuwen-Gruitrode - TRIOC

Over de grenzen heen

Regio - Opglabeek - Meeuwen-Gruitrode - TRIOC

Dat samenwerken loont, is voldoende bewezen. Dat dit niet altijd van een leien dakje loopt, is een even grote waarheid. Ondernemersclub TRIOC geeft echter het goede voorbeeld. “Met Bocholt, Meeuwen-Gruitrode en Peer verenigen we drie gemeentes. Samen staan we een stuk sterker én bovendien is het best verfrissend om eens een kijkje te nemen over de grenzen heen”, opent voorzitter Patrick Vanhees.

Evenwicht zoeken

Een succesvolle samenwerking staat of valt met duidelijke afspraken. TRIOC schenkt daarom veel aandacht aan een gezond evenwicht tussen de drie gemeentes. Per gemeente zetelen bijvoorbeeld minstens twee ondernemers in het bestuur. Ook de voorzittersfakkel verhuist om de twee tot drie jaar van gemeente.

“Op deze manier garanderen we dat zowel Bocholt, Meeuwen-Gruitrode als Peer een evenwaardige stem krijgen in onze ondernemersclub én zijn we tegelijkertijd een spreekbuis voor iedereen. Zelfs de gemeentesecretarissen maken deel uit van ons 11-koppige bestuursteam. Zo sprokkelen we informatie uit eerste hand. Andersom kunnen we snel vragen of opmerkingen van ondernemers doorspelen”, vertelt Patrick Vanhees, naast voorzitter van TRIOC ook zaakvoerder bij Bouwbedrijf Vanhees.

Gevarieerd programma

TRIOC organiseert, met de hulp van werkgeversorganisatie VKW Limburg, een zestal activiteiten per jaar. Een gevarieerde mix tussen netwerk­events, infosessies en bedrijfsbezoeken. Af en toe probeert het bestuur origineel uit de hoek te komen. Met de fiets naar de brouwerij van Opitter, een bezoek aan het Vlaams Parlement of een trendwatcher à la Herman Konings die komt spreken, het zijn slechts enkele voorbeelden.

“Niet per se werkgerelateerd, maar wel erg gezellige momenten voor ondernemers om elkaar op een andere manier te leren kennen”, geeft Michel mee. “De beste activiteiten zijn echter het bezoeken van verborgen parels uit de buurt: een bedrijf dat je niet kent, maar in zijn niche een indrukwekkende wereldspeler blijkt te zijn. Zo ontdekten we er al een paar en dat smaakt altijd naar meer”.

Vers bloed

Ondernemersclub TRIOC bestaat vooral uit ervaren kmo-bedrijfsleiders. Starters of jonge ondernemers vinden minder makkelijk de weg naar de activiteiten. En dat vinden Patrick en Michel jammer: “We willen niet alleen drie gemeentes samenbrengen, maar ook de verschillende generaties overbruggen. Jong en oud die elkaar ondersteunen ... zo krijg je interessante kruisbestuivingen. Bij deze dus een warme oproep aan alle jonge bedrijfsleiders of managers uit Bocholt, Meeuwen-Gruitrode en Peer om zeker eens een kijkje te komen nemen op één van onze events.”

Bestuur TRIOC

Patrick Vanhees - Bouwbedrijf Vanhees – voorzitter
Tine Thijsen - VKW Limburg – secretaris
Michel Haex - Haex nv
Marleen Hendrix - Hendrix Drukkerij
Denis Heylen - Heylen nv
Leo Janssen - Wegenbouw Martin nv 
Paul Leen - International Warehousing bvba
Johan Vandekerkhof - Vandekerkhof nv
Frank Lemmens - Emilem bvba
Guy Bodeux - Secretaris Meeuwen-Gruitrode 
Eddie Brebels - Secretaris Bocholt
Jo Sclep - Secretaris Peer

Extra ruimte

Binnen TRIOC heerst best veel tevredenheid over het ondernemersklimaat in de betrokken gemeentes. Alle gemeentebesturen proberen in de mate van het mogelijke kansen te geven aan ondernemers. De beschikbare bedrijfsgronden worden echter steeds schaarser. “Ondernemingen die sterk groeien en extra ruimte zoeken, wijken jammer genoeg vaak noodgedwonden uit naar een andere gemeente. Onze kmo-zones zitten eigenlijk overvol. Er lopen wel uitbreidingsdossiers, maar die slepen door uiteenlopende redenen al lang aan. Daar hopen we op korte termijn wel een doorbraak te forceren”, aldus Patrick.

Kleinschaligheid als troef

Van het fusieverhaal tussen Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek tenslotte liggen de ondernemers niet echt wakker. De enige bezorgdheid is een potentieel grotere kloof tussen onderneming en gemeente. “Een rechtstreeks aanspreekpunt op de dienst economie of een burgemeester die je gewoon kan opbellen bij een vraag: kleinschaligheid hoeft niet altijd slecht te zijn. Voor Bocholt en Peer blijft dit uiteraard zo, we vertrouwen erop dat ook in Oudsbergen de deur openstaat voor ons”, besluit voorzitter Patrick Vanhees met een positieve noot.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels