Hoe bereid ik een M&A-deal voor?
Theo Macours & Patrick Helsen Praktijck - Helsen

Hoe bereid ik een M&A-deal voor?

Praktijck - Helsen

Een overname of ­overdracht is een proces van verschillende fasen die elk apart de nodige aandacht ­verdienen, van ­voorbereiding over onderhandeling tot de nazorg. In onze praktijk ­ervaren wij dat de voorbereidende fase vaak niet grondig genoeg wordt aangepakt. Een goede ­voorbereiding kan in het vervolg­traject veel ­problemen besparen. We presenteren als ervaringsdeskundigen dan ook graag duidelijke tips:

1. Stel een duidelijk zoekprofiel op

Veel ondernemers zijn op zoek naar overnames om te groeien, maar hebben een onvoldoende duidelijke focus op de value ­proposition van de eigen onderneming. Daardoor past het target vaak niet precies in de ­puzzel. Uw eigen focus duidelijk ­stellen is dus de boodschap.

2. Heb oog voor de cultuurkloof

Niet alleen ­leiderschapsstijlen, maar ook ­geografisch gebonden eigenheden kunnen dermate ­verschillen dat integratie nadien ­bijzonder moeilijk wordt.

3. Zorg voor een post-acquisitieplan & een dedicated M&A-manager

De ochtend na het overname­diner voelt de overname als een succes of als een ­eindproduct aan. Niets is ­echter minder waar, het ­zwaarste werk begint dan pas.

4. Zorg voor een communicatieplan naar werknemers

Een deel van het post-acquisitie­plan bestaat uit een goede communicatie naar de werknemers van beide ondernemingen. Een duidelijke en concrete boodschap ­vermijdt speculaties en potentieel ­verlies van goede mensen.

5. Is de organisatie ­binnen uw eigen bedrijf er klaar voor?

Stel u de vraag of uw eigen organisatie de opvang van de nieuwe structuur zal ­aankunnen. Zijn taken en verantwoordelijkheden voldoende duidelijk afgebakend?

6. Onzorgvuldige IT-integratie

Zeer vaak wordt de ­integratie van softwaresystemen onderschat. Laat een duidelijke ­analyse van de ­data-­integratie uitvoeren en heb oog voor de kostprijs. Niet zozeer de licenties, maar de ­consultancy-uren lopen vaak snel op. ­Daarnaast heb je het leerproces dat de nieuwe gebruikers moeten doorlopen.

7. Onvoldoende ‘worst case’ analyse

Teveel voluntarisme inzake juridische dossiers kan ­leiden tot een overdreven ­optimisme en een naar ­ontwaken ­achteraf. Voor de inschatting van de juridische ­risico’s van een overname doet ­Helsen Consulting Team regelmatig beroep op ­Legalis advocaten om de angels uit de overname te halen.

Conclusie

Laat u bijstaan door een ­deskundige en vergroot zo uw slaagkansen bij een overname of overdracht. ‘Failing to ­prepare’ is heel vaak ‘preparing to fail’.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels