Hoe zorgt de cloud ervoor dat mijn bestanden altijd veilig zijn?
Danny Daniëls & Karen Dendas Vraag & Antwoord - Datalink

Hoe zorgt de cloud ervoor dat mijn bestanden altijd veilig zijn?

Vraag & Antwoord - Datalink

Veel ondernemingen zijn de laatste jaren overgestapt naar een digitale verwerking én opslag van hun kostbare data. Helaas zijn opslagmethodes zoals externe harde schijven, usb-sticks en fysieke servers vaak ontoereikend en raken ondernemingen alsnog ­waardevolle data kwijt door overmacht, ransomware of een verkeerde handeling van een medewerker. Dat kan vermeden worden dankzij de cloud.

Wat is de cloud?

De cloud is in essentie een verzameling van servers in beveiligde datacenters waarbij men gebruik maakt van gesofisticeerde hard- en software. Het gebruik van een cloud back-up solution heeft het voordeel dat de gehele opslaginfrastructuur beter, goedkoper en schaalbaarder is dan wanneer je zelf de investering in opslagmogelijkheden zou doen in je eigen bedrijf.

Hoe werkt de cloud?

De cloud stelt je in staat om bestanden op een virtuele locatie op te slaan en ze overal, altijd en via alle apparaten te kunnen gebruiken. Bovendien zorgt een kwalitatieve cloud­oplossing steeds voor geëncrypteerde dataopslag en wordt het uitwisselen en zelfs realtime synchroniseren van bestanden heel erg simpel. Met proactieve en actieve monitoring worden bedreigingen steeds op tijd de kop in gedrukt. Per ongeluk een bestand overschreven of toch die verdachte e-mail­bijlage geopend? De cloud zorgt ervoor dat je je bestanden steeds kan recupereren.

Nooit meer bestanden kwijtraken

Met meerdere collega’s in bestanden werken is ­handig en productief. Maar het kan ook voor problemen en chaos zorgen. Te snel op save geklikt en een heleboel data verloren of per ongeluk een bestand gewist? Bestandsrevisies kunnen vaak met slechts enkele muisklikken teruggehaald worden, soms zelfs tot enkele maanden terug.

Blijf ransomware de baas

Nog een veel voorkomende bedreiging is ransomware. Ook hierdoor kunnen kostbare data verdwijnen of zelfs gegijzeld worden voor losgeld. Kwalitatieve cloudoplossingen zorgen ervoor dat bestanden steeds versleuteld worden opgeslagen en dat ze ook na infectie steeds te recupereren zijn. Toegangsrechten tot mappen of zelfs voor bepaalde tijdstippen kunnen bovendien aangepast worden om zo het risico verder in te perken.

In lijn met de GDPR

Onze gecertificeerde Data Protection Officer Danny geeft je nog graag een ­gouden tip: "Zorg ervoor dat je kiest voor een GDPR-compliant cloud-oplossing en dat je steeds op de hoogte bent van de locatie van je data. Alleen zo voorkom je na 25 mei monsterboetes. Neem op tijd de nodige maatregelen om de werking van je onderneming op punt te stellen en vermijd onaangename verrassingen".

Beantwoord door Datalink

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels