Hoeveel verdient u aan uw klanten?
Kurt Vandebergh & Anja Janssen Vraag & Antwoord - Bijster

Hoeveel verdient u aan uw klanten?

Vraag & Antwoord - Bijster

Durft u het aan een analyse te maken van de rendabiliteit van uw klantenportefeuille? Vanuit hun eigen, jarenlange expertise in diverse managementrollen hebben Anja Janssen en Kurt Vandebergh de pijnpunten van het ontbreken van (onder meer) dit inzicht vanop de eerste rij kunnen ervaren.

Bedrijven varen vandaag nog dikwijls de koers vanuit het buikgevoel. Dat buikgevoel wordt dan in het beste geval met het resultaat van het boekjaar bevestigd. Maar de vraag hoe de brutomarge opgebouwd is en hoe de klanten daartoe bijdragen, blijft dikwijls onbeantwoord.

Kostprijsberekening

Rendabiliteit per klant is enkel zinvol als de onderliggende kostenstructuur ook helder is. Die kennis is niet altijd aanwezig. Kostprijsberekening is het krachtigste hulpmiddel dat een bedrijf kan gebruiken om niet-winstgevende klanten (terug) rendabel te maken. Het helpt de juiste verkoopprijs te bepalen, het juiste productassortiment te kiezen en het investerings­beleid op te stellen. Bovendien dwingt het de ondernemer een keuze te maken bij de te gebruiken productiemiddelen en is het een krachtig gegeven om de markt en het marketingbeleid te bepalen.

Rapporterings­-
oplossing

Bijster springt - indien nodig - zelf in de bres om de kostprijsberekening helder boven water te krijgen. ­Improview® is daarbij een eigen ontwikkelde rapporterings­­­­­oplossing die wordt ingezet om de relevante data uit de operationele, HR en financiële processen samen te brengen in één systeem. Ingebouwde controles geven knipperlichten bij inaccurate datakwaliteit. Na onderzoek worden die data aan de bron gecorrigeerd en opnieuw ingelezen in Improview®.

Continu inzicht

De ondernemer krijgt zo een glasheldere versie van de waarheid en continu inzicht in de rendabiliteit van zijn klantenportefeuille. Hij weet nu enerzijds welke klanten hij met een brede glimlach aan de concurrentie kan geven, anderzijds welke klanten hij schromelijk heeft verwaarloosd. Improview® geeft dus inzicht in de totale bedrijfsvoering.

Beantwoord door  Bijster

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels