Zijn zonnepanelen en opslagbatterijen nuttig voor mijn bedrijf?
Wim Schoubben Vraag & Antwoord - Alrasol

Zijn zonnepanelen en opslagbatterijen nuttig voor mijn bedrijf?

Vraag & Antwoord - Alrasol

Is het voor ieder bedrijf financieel interessant om gebruik te maken van zonne-energie?

Investeren in zonne-energie is nu al goedkoper dan het ­betalen van de energiefactuur. Bij bedrijven is het nog belangrijker dan bij particulieren om een juiste dimensionering te maken van de installatie. Indien bedrijven een verbruik hebben van minder dan 25.000kWh is het meestal aangeraden om binnen de wetgeving van 10kVA (particuliere installaties) te blijven. Binnen dit kader kan tot 15.000kWh opgewekt worden zonder de kosten van een netontkoppelkast en aparte injectiemeter.

Welke terugverdientijd moeten bedrijven incalculeren wanneer ze zonnepanelen installeren?

Bij een juiste dimensionering is een terugverdientijd van ongeveer 5 jaar zeer realistisch. Het hangt ook af van de boekhoudkundige optimalisatie. De keuze voor het goedkoopste materiaal houdt risico’s in voor de goede werking van de installatie en grotere onderhoudskosten in de toekomst.

Waar moeten bedrijven op letten bij de keuze van hun leverancier van zonnepanelen?

Door het onzorgvuldig plaatsen, werken veel ­installaties niet meer goed: kabels die in het vuil liggen zonder kabelgoten, profielen die gewoon op de dakbedekking liggen zonder bescherming van de dakbedekking met lekken tot gevolg, ­panelen die ­volledig in de schaduw liggen van andere technieken die op het dak aanwezig zijn, ... De prijs is uiteraard belangrijk, maar mag niet doorslaggevend zijn. Een goedkope installatie zal ook goedkoop geplaatst worden.

Wat zijn de voornaamste voordelen om zonnestroom op te slaan in batterijen?

In de eerste plaats is het de bedoeling om zoveel ­mogelijk zonne-energie zelf in een bedrijf te gebruiken. Zodra er zonne-energie naar het net zou stromen, stuurt ons HPS-systeem deze energie naar de ­batterij. In het geval er terug energie uit het net zou genomen worden, zal deze eerst terug uit de ­batterij gehaald worden. Hierdoor heeft men bijna 20 cent per kWh voordeel. Daarnaast fungeren onze HPS-batterijen als een noodstroomvoorziening die zonder onderbreking schakelt tussen netstroom en off-grid (zelfvoorzienend). Die noodstroomvoorziening is zeker niet standaard in alle batterijsystemen.

Beantwoord door Alrasol

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels