Vakantie? Doe eens een ‘attackske’.
Matty Paquay Polemieck

Vakantie? Doe eens een ‘attackske’.

Polemieck

Hoeveel vakantie heb jij deze zomer genomen? Let op, de vraag is niet: “Hoe lang ben je weg geweest?” Er is een verschil. Voor de meesten van onze landgenoten duurt de vakantie langer dan de tijd die men weg is. Voor ondernemers is het bijna altijd omgekeerd. Ook tijdens de vrije tijd blijft de zorg om het bedrijf latent aanwezig.

En toch is deze onvoorwaardelijke mentale beschikbaarheid niet het beste voor het bedrijf. Noch voor haar medewerkers. De persoon aan het hoofd is meer waard voor het bedrijf als hij of zij de boel even de boel kan laten. Daar zijn twee redenen voor.

Een eerste is begrijpelijk: als een ondernemer op vakantie met de zaak bezig is, dan is dat veelal omdat hij met operationele problemen wordt lastig gevallen of zelf de neiging niet kan onderdrukken zich met de dagelijkse werking te bemoeien. De rest van de tijd gaat dan naar strategische denkoefeningen aan de rand van een zwembad.

Maar er is een tweede argument. En dat pleit ervoor om tijdens een vakantie gewoon helemaal niet met het bedrijf bezig te zijn. De basis daarvan is neurologisch: iemand die echte mentale rust en afstand inbouwt, is creatiever en heeft meer redeneervermogen dan de collega die dat niet doet. Net zoals een student die regelmatig een pauze neemt meer werk verzet krijgt. Ook de medewerkers zullen dankbaar zijn voor deze tijdelijke mentale afstand. Elke ondernemer kent ondertussen de “als hij maar geen boek gelezen heeft”-blik. Want het nieuwe zwembadinzicht moet bij terugkeer onmiddellijk in de praktijk worden gebracht. Zonder overleg of terugkoppelen met zij die het gaan moeten doen. Drie maanden en heel wat ergernis later komt alles toch weer bij het oude.

Polemieck_Matty_Paquay

Maar de onderneming kan toch niet zonder de ondernemer? Wel, er zijn nog maar weinig ondernemingen gesneuveld door een hartaanval van hun oprichter. Oprichters zelf, daarentegen … Denk eens even mee. Wat als jij, om welke reden ook, zes maanden niet meer op de zaak zou kunnen komen. Wat zou er gebeuren? Wat zouden jouw medewerkers doen?

De beste manier om dat te weten te komen is het hen gewoon vragen. En daarop bij te sturen, nu je wel nog aanwezig bent. Het wordt een zegen voor jouw bedrijf. Ik ken een bedrijf dat een echte groeispurt heeft gemaakt nadat de eigenaar besloot om hypermarathons te gaan lopen. Zijn tijd moest worden aangepast aan de vele uren training en de afwezigheid voor een sportmanifestatie. De organisatie werd er beter door. En de eigenaar moest tijdens zijn afwezigheid mentaal niet bezig zijn met de zaak. Dat kon niet, maar het hoefde ook niet.

Elke ondernemer zou eigenlijk zijn eigen ‘attackske’ moeten organiseren. Maar, zolang dat nog kan, beter in de vorm van een echte vakantie. En nee, deze boodschap komt niet te laat. Vakanties hoeven geen weken te duren en zijn niet beperkt tot de zomer.

Veel vakantieplezier! 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels