Yontec: een bedrijf als een familie
Nico De Baerdemaeker Hrtips - Yontec

Yontec: een bedrijf als een familie

HR-tips

Yontec uit Hasselt - UNIZO KMO Laureaat Limburg 2016/2017 - is een snelgroeiende Limburgse onderneming die voorziet in het technisch onderhoud van bedrijven. De deskundigheid en flexibiliteit van de medewerkers zijn een referentie voor de sector. General manager Nico De Baerdemaeker is ervan overtuigd dat een stimulerende omgeving met de focus op human capital een extra troef is om talenten aan te trekken en te behouden. Het bedrijf telt momenteel meer dan 160 werknemers.

STERCK. Welke instrumenten/kanalen/incentives gebruikt Yontec in de zoektocht naar “moeilijke” profielen?

“Het aantrekken van goede profielen blijft ook voor Yontec een belangrijke uitdaging in de toekomst. We gaan vooral uit van onze eigen sterkte: dat zijn onze waarden en eigen medewerkers die zichzelf hiermee identificeren. Mensen willen werken bij een authentieke en oprechte werkgever. Dat is iets waaraan we dagelijks werken als bedrijf. Onze medewerkers zijn het visitekaartje van Yontec bij de klanten en dus ook bij andere collega-techniekers. De komende maanden gaan we hun boodschap versterken door middel van straffe communicatie. Die multi­channelcommunicatie zal in de eerste plaats gericht zijn op talent buiten de provincie, want Yontec heeft de afgelopen jaren een reputatie van goede werkgever opgebouwd in de Limburgse markt. Daarnaast investeren we momenteel in de uitbreiding en ontwikkeling van ons inhouse recruitment team. Zo zijn we op zoek naar twee recruiters/ambassadors. Naast het rekruteren ligt hun focus op het communiceren met de arbeidsmarkt over Yontec, onze toekomstvisie en onze straffe uitdagingen.”

TIP: Hang je bedrijfswaarden niet tegen de muur, maar leef ze elk moment.

STERCK. Welke opleidings­kansen biedt Yontec?

“Carrièrelange ontwikkeling van onze medewerkers door constante begeleiding en training is voor Yontec een strategisch thema. Hierbij verwachten we een proactieve inbreng van onze eigen medewerkers. Naast de gangbare opleidingen voor techniekers zoals hoogte­werker en VCA bieden we elke medewerker de kans om te investeren in zijn eigen ontwikkeling. Yontec faciliteert als het ware en de medewerker neemt het initiatief. Op die manier worden onze medewerkers medeverantwoordelijk voor hun eigen ontwikkeling.”

TIP: Investeer niet enkel in de jobinhoud, maar ook in de medewerker. Soft skills maken mee het verschil in een technische omgeving.

STERCK. Hoe blijven werknemers gemotiveerd en betrokken bij Yontec?

“Wij spreken over de Yontec-­familie. Die visie over medewerkers zit verankerd in het Yontec-DNA. Daarnaast bouwen we reeds jaren aan een vooruitstrevend human care beleid, waarbij wederzijdse engagement en betrokkenheid centraal staan. Denk daarbij in de eerste plaats aan een leuke job en een stimulerende omgeving. Maar ook leiderschap, marktconforme verloning, verantwoordelijkheid en straffe uitdagingen staan centraal in ons beleid.”

TIP: Zie loon niet als een motivator, maar als een ­demotivator. Het moet tijdig, correct en marktconform zijn.

STERCK. Hoe staat Yontec tegenover loopbaansparen waarbij werknemers uren kunnen “opsparen” voor verlof en het vroeger beëindigen van de loopbaan?

“Wij zien in motiverend en flexibel belonen een belangrijke uitdaging. Tussen de verschillende generaties bij onze techniekers ontstaan er andere behoeftes. Sommigen willen meer werken, andere willen uren opsparen. Zoals reeds aangegeven gaan we bij Yontec voor een vooruitstrevend beleid. Daarbij bekijken we alle mogelijke initiatieven die ons human care beleid kunnen versterken.”

TIP: Zorg voor je medewerkers alsof het familie is, dan maken ze graag het verschil voor het bedrijf.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels