CEO/bedrijfsleider mee laten investeren in het bedrijf?
Liesbeth Vandenrijt, Geert Motmans & Erik Colemonts Vraag & Antwoord - Motmans & Partners

CEO/bedrijfsleider mee laten investeren in het bedrijf?

Vraag & Antwoord - Motmans & Partners

Bij Motmans & Partners zijn wij er stellig van overtuigd dat dit voor uw bedrijf een positief verhaal kan zijn. U runt een kmo of familiebedrijf en bent op zoek naar een bedrijfsleider? En wat als deze persoon beschikt over kapitaal dat hij wil investeren in uw bedrijf, klinkt als een win-win situatie, toch?

Meer engagement

Velen denken dat het laten participeren in het bedrijf vooral dient om de CEO of bedrijfsleider aan het bedrijf te binden. Een samenwerking starten vanuit die visie zal niet bevorderend zijn voor de slaagkansen, enkel verankering is onvoldoende als argument. Wij geloven in de positieve drijfveer die iemand ertoe aanzet om te participeren. Iemand die investeert, die gelooft in uw verhaal, gaat er ook alles aan doen om samen uw opzet te doen slagen.

Portefeuille

Het kostenbewustzijn is ook groter wanneer de CEO of bedrijfsleider mee participeert. Iemand die over zijn eigen centen waakt, waakt ook over die van de eigenaar. Investeringen en uitgaven gebeuren daarom ook meer beredeneerd. De participatie zelf zorgt voor extra financiële draagkracht, waaruit dan weer nieuwe investeringen kunnen voortvloeien.

Ondernemer en manager, apart DNA

Ondernemers handelen vanuit de buik, uit intuïtie en geloof in hun businesscase. Een manager daarentegen handelt in functie van rentabiliteit en zorgt voor de optimalisering van interne processen. Wanneer beide types elkaar vinden, kunnen zij mekaar hierin versterken. De CEO of bedrijfsleider fungeert dan als sparringpartner van de ondernemer.

Weerstanden

Ondanks de vele voordelen staat niet elke ondernemer te springen bij de gedachte om een bedrijfsleider te laten participeren in zijn of haar bedrijf. Sommige ondernemers hebben liever geen pottenkijkers in hun interne keuken. Of de angst voor een juridisch gevecht als gevolg van een slechte afloop is te groot. Hoewel die bezorgdheden volstrekt normaal zijn, is dat allemaal perfect te vermijden met de juiste professionele begeleiding.
Met het ‘Management Capital Connectors (MCC)’ project gaan wij vrijblijvend in dialoog met bedrijven (en private equity spelers) die de aanstelling van een externe CEO of bedrijfsleider overwegen, met of zonder aandeelhouderschap.

Beantwoord door Motmans & Partners

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels