Met mensen werken is geen exacte wetenschap
Erik Colemonts & Ebema Testimonial - Motmans & Partners - Ebema

Met mensen werken is geen exacte wetenschap

Testimonial - Motmans & Partners - Ebema

Ebema, specialist in prefabbeton, groeit de laatste jaren ontzettend hard. Om de juiste mensen op de juiste plek te zetten - én te houden - werkt het bedrijf uit Zutendaal samen met het full-service hr-bureau Motmans & Partners. Zowel voor rekrutering en selectie als diverse assessments.

“We hebben intussen zo’n 220 medewerkers”, steekt Sonja Kuypers van wal. “En we zijn het hele jaar door op zoek naar extra profielen. Een groot deel van de lopende vacatures zit bij Motmans & Partners. Daarnaast doen we ook een beroep op hen voor allerlei soorten assessments. Zowel voor potentiële nieuwe collega’s als voor medewerkers die intern doorgroeien naar een andere functie. Het afgelopen jaar waren er een 25-tal medewerkers die binnen Ebema van job veranderd zijn. Bij een aantal van hen analyseert Motmans & Partners of dat voor alle betrokken partijen de juiste keuze is. Ze screenen onder andere op vlak van competentie en persoonlijke ontwikkeling.”

Voortschrijdend inzicht

“Ebema denkt heel vernieuwend”, zegt Erik Colemonts van Motmans & Partners. “Als hr-partner denken we vooral mee op lange termijn. Wij zien werving en selectie niét als een transactioneel proces, maar eerder consultatief. We vertrekken vanuit strategische noden en gaan telkens opnieuw op zoek naar duurzame oplossingen.”

Zo’n parcours kan voor bepaalde functies wel even duren. Ebema investeert er bewust veel tijd in. Dat levert voortschrijdend inzicht. “We vinden het belangrijk om een kandidaat op voorhand goed te leren kennen”, vult Sonja Kuypers aan. “Dat is nodig als je de juiste keuze wilt maken. Bovendien gebeurt het wel vaker dat een ­sollicitant niet enkel met ­toekomstige collega’s en de directie spreekt, maar in de eindfase ook met een aantal aandeelhouders.”

Méér dan een goede functieomschrijving

Door de intense samenwerking tussen Motmans & Partners en Ebema kennen de twee bedrijven elkaars noden en verwachtingen. “Een recruitment verloopt nu eenmaal beter als de hr-experts voeling hebben met het bedrijf”, legt Sonja Kuypers uit. “Het houdt ook véél meer in dan een mooie functieomschrijving publiceren. De kunst is om iemand te zoeken die perfect in een hecht team past. Dat geldt voor élke nieuwe medewerker. Zeker als die een andere werkgever verlaat om hier te komen werken. En dat is niet altijd even eenvoudig, daar zijn we ons van bewust. Met mensen werken is geen exacte wetenschap.”

Motmans & Partners schenkt erg veel aandacht aan de ontwikkelingsmogelijkheden van een sollicitant. “We kijken bewust verder dan diploma en ervaring, maar achterhalen hoe ambitieus iemand is en in welke mate hij of zij later kan doorgroeien. Eigenlijk is onze rekrutering en selectie de eerste stap in talentmanagement.”

Lat ligt hoog

Ook over de goede opvolging van Motmans & Partners zijn ze bij Ebema erg tevreden. “Ik denk dat we de lat allebei erg hoog leggen”, gaat Sonja Kuypers verder. “Als betonfabrikant hebben we een BENOR-kwaliteitslabel, Motmans & Partners heeft een certificaat van Federgon. Dat zegt veel over de gedrevenheid en het niveau.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels