Re-integratie na kanker
Kris Puelings Praktijck - Mensura

Re-integratie na kanker

Praktijck - Mensura

Weer aan het werk gaan na een ziekte als kanker is niet evident. Toch is het voor veel ex-patiënten cruciaal. Zo kunnen ze opnieuw zinvol bijdragen aan de maatschappij. Bovendien dreigen langdurig afwezigen ten prooi te vallen aan fade-out. Maar hoe ondersteunt u medewerkers die na of zelfs tijdens hun behandeling weer aan de slag willen?

Dankzij de snelle wetenschappelijke vooruitgang ­overwint vandaag ongeveer 60% van alle patiënten met een kanker­diagnose de ziekte. Betere diagnostiek en nieuwe therapieën zullen dat percentage nog doen stijgen.

Bovendien gaat 60 tot 80% van de ex-kankerpatiënten vroeg of laat weer aan het werk. Een nieuwe studie toont aan dat twee op de drie vrouwen die borstkanker overwint dat binnen de twee jaar na de diagnosestelling doet.

Adviezen voor professionele begeleiding bij re-integratie

Een recent arrest erkent dat de gevolgen van kanker onder de noemer ‘handicap’ vallen. Een werkgever moet ‘redelijke aanpassingen’ doorvoeren om medewerkers met een handicap aan het werk te laten.

Enkele voorbeelden van aanpassingen op de werkvloer:

 • *Ken lichtere taken, met een aangepast werkritme, toe aan wie chronisch vermoeid is.
 • Stem de werkpost af op specifieke beperkingen. Vermijd traplopen voor iemand met een verminderde longfunctie, of repetitieve arm- en vingerbewegingen voor wie aan de schouder werd geopereerd.
 • Reserveer voor een ­collega die een amputatie heeft ondergaan, een parkeerplaats dicht bij de bedrijfsingang.
 • Zorg voor een ­nabijgelegen sanitaire ruimte (een ­rustige, schone plek) voor iemand met darm- en blaasdisfunctie, of voor wie een stoma moet verzorgen.

Ook op cognitief en psycho­sociaal vlak kunt u de nodige ondersteuning bieden door bijvoorbeeld:

 • een peter of meter in te schakelen om het ­zelfvertrouwen te helpen opbouwen;
 • de arbeidskledij aan te passen voor wie cosmetische gevolgen draagt van zijn ziekte;
 • thuiswerk mogelijk te maken;
 • feedbackmomenten met het team in te lassen;
 • bij opdrachten rekening te houden met de cognitieve belastbaarheid van de medewerker.

Stel een werkhervattingsplan op

Een succesvolle re-­integratie is enkel mogelijk met een geïndividualiseerde aanpak. Hou als leidinggevende dan ook regelmatig contact met uw zieke medewerker. Zo blijft u op de hoogte van behoeftes en bezorgdheden.

Verder kunt u samen een werkhervattingsplan opstellen, rekening houdend met het advies van de bedrijfsarts. Wees daarbij concreet: welke taken zijn nog haalbaar, hoeveel uren en op welke dagen kan worden gewerkt?

www.mensura.be

Top5 meest gelezen
  Top5 gedeelde artikels