Uitbreiding en groei ondersteunend
Anneleen van Bosch & Jana Loos HR-TIps - Warsco units

Uitbreiding en groei ondersteunend

HR-TIps - Warsco units

WARSCO UNITS uit Genk is de specialist in de verhuur, verkoop en verkoop tweedehands van tijdelijke of (semi-)permanente bedrijfsgebouwen voor diverse sectoren. Het hr-beleid zit de jongste jaren in een stroomversnelling met het oog op uitbreiding en groei. CEO Anneleen Van Bosch vertelt waar de focus ligt.

STERCK. Hoe is het hr-beleid van WARSCO UNITS geëvolueerd in de afgelopen jaren?

“Samen met een externe partner startten wij een traject met duidelijke lijnen voor het hr-domein. In dat traject schreven we functieomschrijvingen uit, bepaalden we een organogram, werkten we een loonhuis uit en planden we functionerings- en evaluatiemomenten. Die vier grote pijlers, in combinatie met een aantal nieuwe procedures en het uitbouwen van een hr-afdeling, biedt onze medewerkers meer structuur en vooral meer betrokkenheid. Recent werd het project ADAM succesvol afgesloten tijdens de voorstelling van het loonhuis, dat transparant en duidelijk zal zijn voor alle medewerkers. We maakten kennis met vier nieuwe zogenaamde 'WARSCOllega’s'. Zij worden als hulpmiddel aangereikt om te bepalen welke medewerker zich in welk(e) personage(s) kan terugvinden. De eigenschappen van de WARSCOllega’s staan voor competenties die wij als firma belangrijk vinden.”

TIP: Een doordacht ­hr-­beleid biedt medewerkers ­structuur en betrokkenheid.

STERCK. Hoe zorgen jullie ervoor dat mensen met de juiste competenties op de juiste plaats belanden?

“Eerst en vooral zorgen we ervoor dat functies duidelijk omschreven zijn. Welke verantwoordelijkheden komen bij welke werknemers? Hoe ziet het huidige team eruit? Wat voor een persoon zoeken we? Via verschillende kanalen gaan we op zoek naar nieuwe collega’s: filmpjes en vacatures op sociale media, interimpartners, … Onze werving en selectie is duidelijk afgelijnd. We nemen de tijd om onze toekomstige collega’s te leren kennen en geven ook hen de kans om ons te leren kennen. Wanneer er een match is, organiseren we een startdag. Kandidaten worden een dag ondergedompeld in de cultuur, de historiek en de werking van WARSCO UNITS. Als de kennismaking voor alle partijen meevalt, gaan we voor een constructieve samenwerking op lange termijn. De nieuwe collega krijgt een peter/meter toegewezen en er wordt een planning uitgeschreven voor de eerste vier weken.”  

TIP: Neem mensen aan met de juiste attitude en laat hen constructief meedenken, dan bereiken jullie samen het beste resultaat.

STERCK. Hoe houdt WARSCO UNITS zijn werknemers betrokken en gemotiveerd?

“We zetten de laatste ­maanden heel erg in op de ­betrokkenheid van onze mensen. We organiseren een maandelijkse vergadering met alle verantwoordelijken. De inhoud/agendapunten/zaken die besproken worden tijdens dat moment ­communiceren we via de Rondgang. Dat communicatiemiddel zorgt ervoor dat alle medewerkers op exact hetzelfde moment dezelfde informatie krijgen. Deze Rondgang komt ook op onze Facebookpagina “Team Warsco” terecht. Op die pagina organiseren we geregeld leuke acties en houden we ­iedereen op de hoogte van wat er loopt. Om onze medewerkers te motiveren, organiseren we verschillende evenementen zoals de jaarlijkse nieuwjaarsdrink, het personeelsfeest en een ontbijt voor alle medewerkers voor aanvang van de dag. Verder hebben we een “team Teambuilding” waarin we onze medewerkers de mogelijkheid geven om zelf een evenement uit te werken.”

TIP: Laat een team van collega’s zelf vergaderen over mogelijke teambuildings. Zij kennen het team immers het beste.

STERCK. Welke opleidingskansen biedt WARSCO UNITS?

“We bieden steeds meer opleidingskansen aan. Initieel werden enkel de verplichte opleidingen gevolgd en ­aangeboden. Anno 2019 krijgen medewerkers de opportuniteit om diverse opleidingen te volgen. We gaven dit jaar nog iedereen in de firma de kans om een EHBO-opleiding te volgen. Om de (persoonlijke) groei te stimuleren bieden we ook workshops aan over verantwoordelijkheid nemen, samenwerken, communicatie, … We hebben daarvoor zelfs geïnvesteerd in een “denktank” om deze incompanytrainingen te laten doorgaan. In die ruimte ­kunnen wij met open geest brainstormen, persoonlijk ontwikkelen, leren, debatteren en samen actief investeren in de toekomst van het bedrijf.”

TIP: Reik voldoende opleidingsmogelijkheden aan zodat werknemers kunnen groeien.


Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels