Aantal Distoc-leden blijft groeien
David Vaes Regio - Ondernemersclub - Distoc

Aantal Distoc-leden blijft groeien

Regio - Ondernemersclub - Distoc

Het gaat uitermate goed met Distoc. De ondernemersclub van Dilsen-Stokkem bruist. Het aantal leden stijgt jaar na jaar, de activiteiten zijn in een handomdraai volgeboekt en de banden met de lokale overheid zijn sterk. Voorzitter van dienst – David Vaes van Budé Containerized Solutions – is fier. “Volgens mij is het team nergens zo hecht als hier.” Hoog tijd voor een gesprek over karting, wijnreizen en bedrijfsbezoeken.

Distoc viert volgend jaar haar dertigjarig bestaan. Jaar na jaar blijft het aantal leden groeien. Zelfs ondernemingen uit buurgemeenten ­sluiten zich aan. “Het is frappant”, zegt voorzitter David Vaes. “We zitten intussen aan meer dan 120 leden en merken elk jaar opnieuw een groei van zo’n 5 tot 10 procent. Dilsen-Stokkem doet het dan ook goed. Hier is nog wat ruimte en we zijn volop nieuwe industriegebieden aan het ontwikkelen.”

Hecht team

Als voorzitter is David Vaes al vier jaar lang het gezicht van de club. Hét aanspreekpunt voor de lokale overheid en de nieuwe ­ondernemingen. “Uiteraard doe ik dat niet alleen. We hebben een erg trouw team van bestuursleden en het klikt heel goed. Heel eerlijk? Ik vind het een eer om voorzitter te mogen zijn. Bovendien is het inhoudelijk ook erg interessant. Als gezicht van de ondernemers­club spreek ik met de nieuwe bedrijfsleiders die zich hier vestigen. En af een toe eens speechen doe ik ook graag.”

Zevende wijnreis

Volgens de voorzitter is er geen enkele ondernemersclub in Limburg zo’n hechte kliek als Distoc. “Een belangrijke reden is dat er heel wat mensen niet alleen in Dilsen-Stokkem werken, maar hier ook wonen. Iedereen kent iedereen. Je kunt gerust stellen dat we vrienden zijn. Dat merk je ook tijdens onze activiteiten”, gaat David Vaes verder. “Neem nu onze wijnreis. Dat is een echt succesverhaal. We organiseren dat nu voor het zevende jaar op rij en de tickets zijn in een handomdraai uitverkocht. Elk jaar neemt iemand anders de leiding voor die wijnreis. In het verleden gingen we al eens naar Kroatië en Italië, dit jaar trokken we naar Epernay in Frankrijk. Dat waren drie topdagen. We bezochten kleine, lokale wijnboeren maar ook grote wijndomeinen. Er stond een stadswandeling met gids op het programma, we hebben lekker gegeten en er was uiteraard ook ruimte om te netwerken. De reacties waren unaniem positief.”

Bedrijfsbezoeken en bruggenbouwers

Ook de andere activiteiten van Distoc zijn een succes. “We doen elk jaar een bedrijfsbezoek in Dilsen-Stokkem zelf en één in een naburige stad. Voor 2019 betekent dat Vandersanden Group en Thor Central. Met de energietransitie in het achterhoofd zijn dat allebei erg boeiende plekken. In het verleden gingen we ook al eens een kijkje nemen bij Alro, Vasco en Rofix maar ook in de hoofdkwartieren van JBC in Houthalen en BioRacer in Tessenderlo werden we heel goed ontvangen”, gaat David Vaes verder. “Op 12 september 2019 slaan we zelfs de handen in elkaar met Ondernemingsclub OCL Lanaken en Ondernemersclub Maaslandia. We gaan dan karten in Genk. Het wordt een competitieve activiteit waarin we in teams van drie tot vier piloten de strijd met elkaar aan zullen gaan. Daarna verbroederen we tijdens een lekkere barbecue. Het is de eerste keer dat we een activiteit met andere ondernemersclubs organiseren, maar we kijken er allemaal heel erg naar uit. Hopelijk kunnen we er een jaarlijkse traditie van maken. Eigenlijk is het mijn grote droom om eens iets te organiseren met alle ondernemersclubs van Limburg samen. Dat is moeilijk maar daarom niet onhaalbaar.”

Geen enkele ondernemersclub in Limburg is zo’n hechte kliek als Distoc.

Business genereren

Dat de ondernemersclub ook loont op zakelijk vlak, beaamt David Vaes. “Er ontstaan ­binnen Distoc diverse mooie partnerships. Bovendien mogen de A-sponsors ook altijd zelf een activiteit organiseren. Vorig jaar was het de beurt aan AXA bank Finplus en Verzekeringen Teuwen en Partners. Zij hebben laten weten dat ze toch heel wat nieuwe klanten hebben mogen verwelkomen. Ergens is dat ook logisch … je leert elkaar in zo’n ondernemersclub op een andere manier kennen. Dat is niet enkel aangenaam maar maakt het ook veel eenvoudiger om zaken te doen.”

Goede band met lokale overheid

Ook met de burgemeester en schepenen van Dilsen-Stokkem kan Distoc goed overweg. “Dat was vroeger zo met Lydia Peeters en nu ook met Sofie Vandeweerd. “We organiseren samen een jaarlijkse ontbijtvergadering. Dan leggen we onze pijnpunten op tafel. Zo hebben we samen oplossingen gezocht voor de inbraakgolf waar we in Dilsen-Stokkem mee te kampen hadden. En ook tijdens de staking slaan we de handen in elkaar. Bovendien mogen we ook op steun rekenen als er nieuwe bedrijven zich vestigen. De lokale overheid licht die ondernemers altijd in over Distoc”, zegt David Vaes. “Die goede band hebben we eigenlijk ook met Unizo in Dilsen-Stokkem. We kennen elkaar goed en wisselen onze activiteitenkalenders met elkaar uit. Sommige ondernemers zijn immers zowel lid van Unizo als Distoc. Door onze kalenders op elkaar af te stemmen, is er geen overlap. Dat is maar iets kleins, maar het wordt wel erg gewaardeerd.”

Ambitie?

De ambitie van Distoc? Blijven groeien en nóg meer ondernemers bij elkaar brengen. “En leuke activiteiten blijven organiseren, natuurlijk. Er is veel engagement, dat maakt het zo plezant. Onze nieuwjaarsreceptie is elk jaar opnieuw een groots evenement met een mooie opkomst. En niet onbelangrijk … we zijn ook een financieel gezonde ondernemersclub. Het is zoals eerder al gezegd een echte eer om voorzitter te zijn van Distoc. Ik wil er gerust nog een aantal jaren voorzitterschap aan vast breien.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels