DO or DO NOT, there is no try
Jan Maurissen Polemieck

DO or DO NOT, there is no try

Polemieck

Star Wars mag dan fictie zijn, maar Yoda’s quote is dat allerminst. “Proberen” zou uit het ondernemerswoordenboek geschrapt moeten worden. Ofwel doe je het, ofwel doe je het niet! Iets proberen getuigt van zwakte en straalt geen zelfvertrouwen uit. Iets proberen zal niks oplossen. Zeker in een internationale context waar alles razendsnel verandert.

In Silicon Valley hebben ze dat al lang begrepen. Zelfs in het straatbeeld van San Francisco kan je er niet naast kijken. Een standbeeld in de vorm van een hart met de quote van Yoda. Niet toevallig staat dit gegrift in een hart, symbool dat dit een attitude moet zijn. Indien je houding er eentje is van proberen, stel je je open voor mislukking door toe te geven dat dit een optie is. Dit betekent niet dat falen niet mag, maar het zou geen basisoptie mogen zijn. Zelfs als je iets doet en faalt, dan moet dat niet aanvoelen als een falen. Door kansen te grijpen, of je het nu haalt of niet, zal je groeien en zet je altijd een stap vooruit. Als je zegt dat je het zal proberen, kan dat ook betekenen dat je het niet wil doen. En dus ook niet alle vereiste inspanningen zal leveren.

“Do or do not” klinkt misschien hard. Je zal misschien niet altijd slagen in alles wat je doet, hoe hard je ook je best doet. Commitments uitspreken is een manier om jezelf vooruit te duwen en dingen te realiseren die je wellicht voor onmogelijk achtte. Is dat trouwens niet iets wat vandaag ontbreekt in de politiek? Een gebrek aan doorzettingsvermogen gebaseerd op visie en niet op macht? Dromen en denken lukt hen nog wel, maar durven en doen blijkt een steeds groter probleem. Vakbonden daarentegen durven en doen, maar zouden misschien wat beter dromen en denken.

Jan_Maurissen

Wat zou de wereld saai zijn, als niemand nog iets met overtuiging zou doen. Er zou ook geen economische activiteit meer zijn. Het zou de slechtste plek zijn om in te leven.

Dat betekent niet dat je alles zo maar moet aanpakken en doen. Maak weloverwogen de juiste keuzes. Eens die keuze gemaakt is, ga er dan vol voor! Want angst voor falen leidt tot immobilisme, tot complete stilstand. Gelukkig zijn er heel wat starters in Vlaanderen die “durf en doen” vooropstellen. Wat is het plezant om te ondernemen. Opportuniteiten groeien met de dag.

Kijken naar kansen en die vastpakken: dat is waar het om draait. Jammer genoeg verdwijnt dat vaak in bedrijven die generaties overleefd hebben. Als de vrees om te verliezen wat men heeft opgebouwd groter wordt dan het succes dat men kan halen uit het durven doen, stop er dan mee. Verkoop je bedrijf! Wanneer falen een optie en een afweging wordt, mag je de boeken sluiten.

Als je dat verder doortrekt zou eenieder zelfstandige moeten zijn. Ieder zijn eigen baas, gebaseerd op zijn eigen talenten. Wat zou de wereld er heerlijk uitzien. Geen gezeur, geen regeltjes, geen vakbonden, minder overheidsbeslag. Zalig toch!

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels