Lommel staat niet stil
Guy hoekx Lommelse Ondernemersclub

Lommel staat niet stil

Lommelse Ondernemersclub

De Lommelse Ondernemersclub, kortweg LOC, is met voorsprong de grootste ondernemersclub in Limburg. De 250 leden vormen een diverse groep van kleine en grote ondernemingen uit verschillende sectoren. “Dat leidt tot een interessante kruisbestuiving”, zegt nieuwe voorzitter Guy Hoekx. “We willen hun spreekbuis zijn en zakendoen met bedrijven uit de buurt stimuleren aan de hand van een gevarieerd aanbod aan events.”

Na een periode van tien jaar voorzitter­schap gaf Theo Slegers vorige zomer de ­fakkel door aan Guy Hoekx. “Zelf zetel ik al sinds 2010 in het bestuur. De laatste jaren was ik secretaris. Het zal niet makkelijk worden om Theo’s rol over te nemen”, weet Guy Hoekx, bestuurder en private banker bij Belfius Noord-Limburg. “Als ondervoorzitter blijft Theo wel zijn ervaring delen. De ­laatste jaren beweegt er duidelijk iets in Lommel. De komst van Voka en Noord-Link als ontmoetingsplaats voor ondernemers juichen we alleen maar toe. Net als bedrijven met naam en faam die de weg naar Lommel steeds beter vinden. Het is onze taak als ondernemersclub om dat te faciliteren en te versterken.”

250 leden

De Lommelse Ondernemers­club wordt bestuurd door acht enthousiaste bestuursleden. Om de taken efficiënt te verdelen heeft ieder zijn eigen functie. “Ledenwerving, events, financiën, ... het is een hele boterham”, lacht Guy Hoekx. “Elk jaar groeien we ook. Vandaag tellen we zo’n 250 leden. Een behoorlijk aantal als je weet dat er een 170-tal bedrijven in Lommel ­gevestigd zijn. Het ledenbestand is erg gevarieerd. Van kleine bedrijven en kmo’s tot multinationals zoals Farm Frites, Centerparcs, ZF-Windpower, Flanders Make, Sibelco en Visko Teepak. Dat zorgt voor een leuke kruisbestuiving.”

Guy_Hoekx

Onderwijs en bedrijfsleven

Als voorzitter schuift Guy Hoekx twee duidelijke speerpunten naar voor. Het eerste is de link tussen het onderwijs en bedrijfsleven verder stimuleren. “Onze talenten ­moeten we hier houden”, vindt hij. “Dat is niet alleen goed voor onze bedrijven, maar voor de hele ontwikkeling van onze regio. Daarom werken we nauw samen met het onderwijsveld om bijvoorbeeld stageplaatsen te regelen. Ook techniek is een prioriteit. We werken daarom graag mee aan projecten zoals ingenieuze neuzen: een initiatief dat kinderen uit het basisonderwijs in aanraking laat komen met robotica en ­technologie en op een ontdekkende manier leert programmeren.”

Het tweede speerpunt dat de komende jaren extra aandacht zal krijgen, is grensoverschrijdende samenwerking. “Geografisch liggen we op een boogscheut van de Kempen en Nederland. In de praktijk lijkt het soms echt een muur. En die willen we doorbreken. Als bestuur willen we daarin de eerste stappen zetten en later gezamenlijke activiteiten organiseren.”

Nauwe samenwerking

Eén van de grootste troeven voor Lommelse ­ondernemers is de goede ­verstandhouding tussen de LOC en het stadsbestuur van Lommel. “We organiseren jaarlijks vier ­ontbijtvergaderingen met de burgemeester en schepenen. Op de agenda staan dan diverse punten die elke ondernemer interesseert: van bewegwijzering en parkeerbeleid tot de belastingdruk en de Noord-Zuid-verbinding”, verduidelijkt Guy Hoekx. “Natuurlijk is het nieuwe stadsbestuur nog maar pas geïnstalleerd, maar we voelen veel bereidheid om de ondernemingen maximaal te ondersteunen. We kijken reikhalzend uit naar een nauwe samenwerking.”

Inhoud & fun

Naast spreekbuis voor de lokale economie wil de Lommelse Ondernemersclub zakendoen met bedrijven uit de buurt stimuleren. “We organiseren allerlei activiteiten: van netwerkmomenten en bedrijfsbezoeken tot lezingen, infoavonden en LOC-café’s. Regelmatig proberen we een grote spreker te strikken voor deze events. Politieke zwaargewichten zoals Wouter Beke, Bart Tommelein of Kris Peeters passeerden al de revue. Maar evengoed Sven Nys, Wim De Vilder en Pascal Paepen. Onze nieuwjaarsreceptie ten slotte is altijd een groot ­succes. Daar verwachten we elk jaar opnieuw zo’n 400 genodigden”, aldus Guy Hoekx.

Grensoverschrijdende samenwerking met de Kempen en Nederland is een speerpunt dat de komende jaren extra aandacht krijgt.

Goede doelen

De LOC heeft het hart op de juiste plaats. Elk werkingsjaar worden een aantal goede doelen gesteund. “Naar goede traditie volgt er in mei het ondernemersfeest Kristalia in ‘t Kristallijn. Iets wat we al vijf jaar organiseren en waarvoor we de handen in elkaar slaan met de overkoepelende ondernemersorganisatie Focus Noord en Kiwanis”, legt Guy Hoekx uit. “Dit jaar mochten we bijna 500 ondernemers verwelkomen. Een recordeditie. Op Levensloop baten we dan weer een heus ondernemerscafé uit. In een gezellige sfeer kan je hier iets komen drinken en netwerken. Tegen het einde van de avond zit de ambiance er trouwens altijd dik in.”

Hefboomfunctie voor welvaart

Dat de LOC niet stilstaat is duidelijk. Het lanceerde zelfs een nieuwe website met online bestuursverslagen, ­interessante nieuwsitems, fotoalbums en ledeninfo. Het wil zo in de toekomst nog meer een hefboom zijn voor welvaart. Iets wat aardig lijkt te lukken. “We zitten in Lommel met een werkloosheidsgraad van 4,8%. Dat is fors onder het Limburgse en Vlaamse gemiddelde. We voelen echt dat er hier heel wat potentieel schuilt. Het is onze ambitie om dit te laten ontluiken. Te beginnen met elk bedrijf uit de regio lid te maken van onze ondernemersclub”, besluit Guy Hoekx ambitieus.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels