Hoe beheer je je wagenpark beter?
Han Verboven & Heidi Lemmens CTSL

Hoe beheer je je wagenpark beter?

Vraag & Antwoord - CTSL

Wat zijn de uitdagingen op vlak van fleetmanagement?

Bij fleetmanagement zijn er twee grote uitdagingen: hoe beheersen we de kosten en hoe beperken we de stilstand van de wagens? Het beheer van een grote of kleine vloot is een zaak van zowel het bedrijf als de garagehouder. Een garagist moet zich daarom flexibel opstellen en altijd bereid zijn om advies te geven. Met de verzamelde data is een garagehouder immers een cruciale partner in het mee beheren van een vloot.

Wat kunnen data opleveren in het kader van wagenparkbeheer?

Data bieden bedrijven meer inzicht op diverse vlakken. Bijvoorbeeld hulp voor wat betreft onderhoudsintervallen. Een garagist kan een onderhoudsplan opstellen waarbij klanten ­automatisch een bericht krijgen over hun onderhoudsintervallen. Voorts zijn data nuttig in het kader van technische oplossingen. Een voorbeeld is een track-and-tracesysteem dat automatisch een signaal geeft bij een tekort aan olie in een machine. Garagehouders kunnen zo proactief (verborgen) kosten en verbetermogelijkheden ontdekken.

Hoe kunnen garagehouders zich nog onderscheiden als fleetpartner?

Garagisten kunnen de voorraad van onderdelen afstellen op de noden van de klant. Zo wordt de stilstand van een vloot beperkt. De garagist wordt als het ware een verlengstuk van de interne ­organisatie. Voor een fleetmanager van vandaag is een gecentraliseerd totaaloverzicht onontbeerlijk.

Zijn bedrijven zich voldoende bewust van de rol die een garagist kan spelen op het vlak van fleetmanagement?

Nee, helaas zijn heel wat bedrijven zich vaak nog te weinig bewust van de meerwaarde die een garagehouder kan bieden. Deskundig advies vertaalt zich sowieso in een return. Hoewel grotere bedrijven vaak over eigen wagenparkbeheerders beschikken, bieden garagehouders toch een waardevolle ondersteuning bij de monitoring van de kostenstructuur. Ook voor bedrijven met een kleinere vloot levert het overleg met de garagist forse besparingen op omdat fleetmanagement niet tot hun corebusiness behoort. Garagisten zijn dus de ideale partner om meer structuur te brengen in hun fleetmanagement.

Deze expertise werd aangeboden door  CTSL

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels