Hoe je bedrijf beschermen tegen ransomware?
Kris Nijs & Werner Jans Appsys

Hoe je bedrijf beschermen tegen ransomware?

Vraag & Antwoord - Appsys

Criminaliteit gaat ook met zijn tijd mee: de bankovervallers van weleer zijn veranderd in cybercriminelen. Aanvallen met ransom­ware zijn in opmars, en de criminelen hebben de bedrijfswereld in het vizier. Hoe kan je je onderneming hier tegen beschermen?

Wat is ransomware?

Ransomware blokkeert de toegang tot een informatica­systeem of versleutelt gegevens, waardoor deze onbruikbaar worden. Hackers eisen vervolgens losgeld om de gegevens en systemen opnieuw vrij te geven.

Hoe raakt een computer geïnfecteerd?

De meeste aanvallen met ransomware gebeuren via e-mail: hackers sturen een mail met een geïnfecteerde bijlage of met een verwijzing naar een geïnfecteerde webpagina.

Wanneer de bijlage geopend wordt of naar de website wordt gesurft, installeert de ransomware zich op de achtergrond van de betreffende computer en kan deze zo het volledige bedrijfsnetwerk gijzelen.

Welke maatregelen kan (moet!) je als bedrijf nemen?

  1. In de eerste plaats is het belangrijk dat je medewerkers de verdachte e-mails en webpagina’s proberen te herkennen. Deze bewustwording bij de medewerkers kan je trainen door specifieke opleidingen.

  2. Daarnaast is het belangrijk om te investeren in de nodige beveiligingsmaatregelen om deze malware zoveel mogelijk te detecteren: een juiste configuratie van een antivirusprogramma en firewallbeveiliging zijn een must. Ook een extra beveiliging op je e-mailverkeer (Advanced-Threat-Protection) kan de dag van vandaag veel ellende vermijden.

  3. Het is ook van enorm belang om tijdig de nodige security-updates uit te voeren van alle systemen. Niet-ge-update systemen zijn namelijk een van de belangrijkste manieren waarlangs men een cyberaanval lanceert.

  4. Daarnaast is het van belang om een juiste backupstrategie te hanteren. Mocht je alsnog getroffen door een cyberaanval, dan is het essentieel om de bestanden te kunnen herstellen. We raden aan om steeds een backup los van het netwerk op te slaan (cloud/off-side). Alle toestellen die aan het netwerk gekoppeld zijn, lopen namelijk risico om geïnfecteerd te geraken. Het zou niet de eerste keer zijn dat ook de backup van een bedrijf volledig geïnfecteerd is.

Cybercriminaliteit is in stevige opmars. AppSys kan je ondersteunen om je bedrijf hiertegen te beschermen. Ook het trainen van jullie medewerkers behoort tot de mogelijkheden. Zorg ervoor dat je bedrijf niet gegijzeld wordt en laten we samen de strijd aan gaan tegen deze plaag!

Deze expertise werd aangeboden door  Appsys

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels