65 ton staal van Limburg naar de kust
Meuwes Laswerken Meuwes Laswerken

65 ton staal van Limburg naar de kust

Meuwes Laswerken

Herman Meuwes zit niet verlegen om een uitdaging meer of minder. Al moet hij ervoor naar de andere kant van het land reizen. Meer bepaald naar Middelkerke waar Hotel Acropolis toe was aan een uitbreiding met een tweede vleugel hotelkamers. Gasten genieten er van het zalige zomerzonnetje op een ruim balkon van de hand van Meuwes Laswerken in samenwerking met Aluform.

Het hele verhaal begint bij KV Oostende. Aluform, een Maldegems familiebedrijf gespecialiseerd in aluminiumbalustrades, werkt aan het nieuwe stadion van de voetbalclub. Hun metaalboer laat hen last minute in de steek en zaakvoerder Luc Constandt moet op zoek naar een nieuwe partner. Die vindt hij in Herman Meuwes van Meuwes Laswerken. Het begin van een warme en succesvolle samenwerking.

Ontspannen in huiselijke sfeer

Hotel Acropolis opende in 2018 de deuren. Een gezellige verblijfplaats weg van de drukte van de zeedijk en toch dicht genoeg om van alle faciliteiten te profiteren. “Acropolis, dat is tot rust komen aan de Belgische kust, voor gezinnen, zakenmensen, 55-plussers, jonge (en oude) verliefde stelletjes en natuurliefhebbers”, zegt de zaakvoerster. Je geniet van elkaar, van de omgeving en van de ruimte doorheen het hele hotel. “We bevinden ons op wandelafstand van het strand, vlakbij de kusttram naar De Panne of Oostende en je hebt hier gratis parking”, klinkt het nog. “Blijf je liever binnenshuis? Dan zijn er de sfeervolle lounges en de ontspanningsruimte waar jong en oud hun ding kunnen doen. Je gaat met opgeladen batterijen naar huis.”

Partner in balustrades

Ruimte staat centraal in Hotel Acropolis, ook op de terrassen. Voor de balustrades werd Aluform ingeschakeld. Al 22 jaar lang specialiseert het bedrijf zich in het maken en plaatsen van aluminium- en glazen balustrades. “Jaarlijks produceren we zo’n 40.000 à 45.000 meter aan balustrades”, licht bestuurder Luc Constandt toe. “En dat met zo’n vijftig personeelsleden. We zijn marktleider in België in zowel de nieuwbouw- als renovatiesector. Aan de kustlijn doen we vooral renovatieprojecten. Maar we zijn ook actief in het binnenland, bijvoorbeeld in Antwerpen, Brussel en Limburg. Daar werken we meestal mee aan nieuwbouwprojecten. Onze opdrachtgevers zijn dus bouwpromotoren, architecten of aannemers.” Zo’n twee jaar geleden plaatste Aluform ongeveer 250 lopende meter aan aluminiumbalustrades voor de rechtervleugel van Hotel Acropolis. Nu is de linkervleugel aan de beurt. Aluform staat opnieuw in voor de balustrades, goed voor zo’n 350 lopende meter. Voor de oorspronkelijke leverancier van de terrasuitbouwen waren deze nieuwe terrassen een maatje te groot. Niet voor Meuwes Laswerken.

Geen uitdaging te groot

Voor de linkervleugel van het viersterrenhotel leverde en installeerde Meuwes Laswerken de metalen terrasuitbouwen, zeewaardig gemoffeld met een speciale behandeling en coating tegen zout en de impact van het duinzand. Het gaat om acht balkons van 2,6 ton, 32 stuks van 1,2 ton en nog zeven extra stuks van 800 kilogram. Goed voor zo’n 65 ton staal dat de verplaatsing van Heusden-Zolder naar Middelkerke maakte. “We moesten puzzelen om het transport efficiënt te laten verlopen”, geeft zaakvoerder Herman Meuwes toe. “De grootste uitdaging was de gegarandeerde draagkracht wegwerken in achterliggende elementen. We zochten naar inventieve oplossingen. We installeerden 36 ankers op 4,5 meter balkonlengte om de stabiliteit te verzekeren. Ook aan de waterdichting moest gedacht worden. De terrassen bevinden zich deels binnen- en deels buitenpandig. Die overgang moest onzichtbaar zijn. We brachten de waterdichting al op voorhand aan zodat die mooi ingewerkt zit in de terraselementen.”

Meuwes Laswerken is gekend als producent en plaatser van trappen, balustrades, liften, erkers in staal, rvs of aluminium maar ook voor ongebruikelijke metaalwerken. Alles wordt gemaakt in Heusden-Zolder. “Of het nu een industriële of residentiële klus is: elk project is uniek en alles is maatwerk”, zegt Herman Meuwes. “Onze medewerkers gaan de uitdaging met plezier aan. We hebben een geweldig team, gepassioneerd en supergemotiveerd. Ons uitgebreide en up-to-date machinepark kan moeilijke klussen met gemak aan. Let op, dat zeggen we niet zomaar. We bekijken elke opdracht aandachtig, nemen onze tijd en maken gedetailleerde plannen. Zo sporen we niet alleen mogelijke problemen op, maar krijgt de opdrachtgever al meteen een idee van het eindresultaat omdat we alles zelf uittekenen in 3D. Een doordachte aanpak die we al sinds de oprichting in 2005 hanteren.”

Meuwes Laswerken 

Koeltorenlaan 14
3550 Heusden-Zolder

T.011 39 82 60
info@meuweslaswerken.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels