Culinair Limburg  bereikt nieuwe hoogtes
Dinner in the Sky Dinner in the Sky

Culinair Limburg bereikt nieuwe hoogtes

Blick Op - Dinner in the Sky

Veertien jaar geleden sloegen Stefan Kerkhofs en David Ghysels de handen in elkaar om een ongezien project te realiseren: Dinner in the Sky, een gastronomische beleving 50 meter boven de grond. The Fungroup (Kerkhofs) staat in voor de technische kant. Hakuna Matata (Ghysels) voor het culinaire aspect en het contact met de chefs. Een succesvol partnership, zoveel is duidelijk. Inmiddels smulden internationale gasten in 64 landen al van haute cuisine met een duizelingwekkend uitzicht.

We hebben intussen al ongeveer 5.000 events georganiseerd”, legt Stefan Kerkhofs uit. “In Las Vegas, Sydney, Dubai, Kaapstad, São Paolo, enzovoorts. Stuk voor stuk uniek. We werken telkens samen met lokale mensen in een soort franchisesysteem. Jaarlijks zijn er zo’n 750 mensen voor Dinner in the Sky aan het werk.”

Dinner in the Sky 2.0

In België vindt er sinds jaar en dag een Dinner in the Sky in Brussel plaats, een event dat elke keer weer razendsnel uitverkocht is. Dit jaar doet het event echter vier provincies aan. In Limburg kozen ze voor een idyllische locatie aan het kasteel van Alden Biesen, dat in 2020 maar liefst 800 jaar bestaat. Hét moment om dit wondermooie monument een week lang in de kijker te zetten voor enkele honderden gasten. “We lanceren in Limburg een nieuw concept dat enkel Kuala Lumpur, Riyad en Singapore al ervaren hebben: Dinner in the Sky 2.0. Geen grote tafel meer voor 22 personen, wel acht kleine tafels voor vier personen. Op die manier kunnen 32 gasten genieten van de creaties van een Limburgse topchef. De centrale, ruimere en opengewerkte keuken maakt bovendien rechtstreeks contact met alle gasten mogelijk. Nog gezelliger dan voorheen!”

Business in the sky

Voor bedrijven is dit nieuwe concept een unieke kans om op een bijzondere, culinaire manier contacten te leggen of te versterken. Je hoeft nu niet meer de volledige structuur te privatiseren om je zakenrelaties uit te nodigen. Je boekt simpelweg per tafel van vier personen. Eén eilandje, twee tafels … of waarom ook niet alle acht reserveren voor een high-level meeting?

Jo Grootaers Jo Grootaers
van Altermezzo in Tongeren 1 Michelin-ster,
16/20 in de Gault & Millau-gids

Deze jeugdige, ambitieuze chef bijt de spits af in Alden Biesen en trotseert zijn hoogtevrees speciaal voor zijn Diner in the Sky-gasten. Want lef in de keuken heeft hij absoluut. Waar Jo’s keuken verder voor staat? Voor eerlijke, oprechte gerechten bereid met liefde en respect voor het product. Zijn creativiteit én jongensachtige bravoure proef je gegarandeerd ook in het vijfgangenmenu dat hij je hier presenteert. “Ik doe niet veel events buitenshuis want ik wil zoveel mogelijk zelf aanwezig zijn in mijn restaurant. Maar voor Dinner in the Sky maak ik graag een uitzondering. Mijn plan is om ten volle interactie te creëren met de gasten. Wellicht is het een ander publiek dan ik gewoon ben, dus ik ben erg benieuwd. Als zij zich amuseren en de gerechten hen smaken, hoop ik ze later te ontvangen in Altermezzo!”

Jo rockt zijn kookpotten op maandag 31 augustus.

Wim Schildermans Wim Schildermans
van JER in Hasselt 1 Michelin-ster,
16/20 in de Gault & Millau-gids

Just Eat Right.Het zijn Wims woorden. Want zijn keuken is vooral degelijk. Verfijnd. Echt. Geen artistieke uitspattingen of vergezochte combinaties. Geen overbodige krokantjes of bloempjes enkel voor de kleur. Wel klassegerechten waarbij elk detail bijdraagt aan het volledige smakenpalet. Experimenteren met smaken? Zeker, maar dan op basis van de klassieke, Franse keuken, die in een modern jasje wordt gestoken zonder het hoofdproduct uit het oog te verliezen. “Ik vind het best spannend want ik weet zelf nog niet goed wat te verwachten. Het is een hele eer dat ik gevraagd werd. En natuurlijk kan het qua publiciteit wel tellen. Koken op hoogte, met zicht op de prachtige omgeving van Alden Biesen, op een late zomeravond en met wat geluk zwoel weer … Ik kijk er absoluut naar uit!”

Wim kookt de sterren van de hemel op dinsdag 1 september.

Jan Menten

Jan Menten

van De Mijlpaal in Tongeren 1 Michelin-ster,
16/20 in de Gault & Millau-gids

Ook Jan Menten, één van onze Mastercooks of Belgium, toont zijn culinaire talenten op Dinner in the Sky. In zijn gezellige restaurant in Tongeren – vroeger de bakkerij van zijn ouders – presenteert hij een pure keuken met mooie producten en volle smaken. Niet te veel tierlantijntjes. Geen 26 verschillende ingrediënten op één bord. En dat eenvoudig boeiende verhaal hoopt hij ook te vertellen op 50 meter hoogte. “Ik had het event al een paar keer gezien, maar eerlijk gezegd was het mijn hoogtevrees die me eerst wat tegenhield. Maar nu heeft mijn vrouw me toch weten te overtuigen. Ik heb er dus vertrouwen in dat ik weer veilig op de grond geraak. Ik kijk er vooral naar uit om een ander publiek te leren kennen, misschien een babbeltje te slaan en een glaasje te drinken met de gasten. In De Mijlpaal hebben we ook al een halfopen keuken, dus dat contact is voor mij zeker van tel. Nu gebeurt dat gewoon eens zonder die vier muren!”

Jan verwent je smaakpapillen op woensdag 2 september

Alex Clevers

Alex Clevers

van Vivendum in Dilsen-Stokkem 1 Michelin-ster,
16/20 in de Gault & Millau-gids

Sterrenchef Alex Clevers verlaat voor Dinner in the Sky even zijn restaurant op een idyllische plek aan de Oude Maas en neemt zijn signatuur mee: een pure, regionale keuken met invloeden uit alle werelddelen én een tikkeltje avant-garde. Zijn motto? “Koken is de kunst van het weglaten.” Geen 20 garnituren dus, wel 5 seizoensgebonden topgerechten met hoogkwalitatieve producten. “Ik nam eerder al deel aan Dinner in the Sky in Brussel, maar ik moet eerlijk zijn: deze groene omgeving is veel meer mijn dada dan de drukte van onze hoofdstad. Toen Stefan me vroeg om nog eens mee te doen, was ik natuurlijk enthousiast. Ah ja, wie wil er nu niet werken te midden van de natuur met een schitterend decor? De locatie is voor dit event echt een meerwaarde.”

Alex gooit hoge gastronomische ogen op donderdag 3 september

Koen Somers

Koen Somers


van De Kristalijn in Genk 1 Michelin-ster,
16,5/20 in de Gault & Millau-gids Chef-kok

Koen Somers ziet elke dag als een nieuwe uitdaging. Als een zoektocht naar perfecte harmonie en voortreffelijke smaaknuances. Afgewerkt met klassieke Franse invloeden én moderne toetsen. En ook in Alden Biesen gaat hij die uitdaging vol gastronomische goesting aan, maar dan gewoon wat hoger in de lucht. “Het is een tof concept. Eens iets helemaal anders. Commercieel gezien vind ik het ook super om als chef mijn kookkunsten en creativiteit te mogen tonen aan een nieuw publiek. En dan de locatie … Ja, die heeft me helemaal overtuigd. Ik ben van die streek. Het landgoed van Alden Biesen is zolang mijn achtertuin geweest. Ik herinner me hoe ik er als kleine jongen vol verwondering rondliep. Om net op dié plek Dinner in the Sky te beleven, dat is toch een unieke kans.”

Koen kookt de pannen van het dak(zeil) op vrijdag 4 september.

Bert Meewis

Bert Meewisvan De Slagmolen in Oudsbergen Chef van het jaar 2020,
2 Michelin-sterren, 18/20 in de Gault & Millau-gids

Voor deze Limburgse chef is het niet de eerste keer dat hij zijn kookkunsten op grote hoogte etaleert. Hij was jaren geleden al eens present, samen met Lionel Rigolet van Comme Chez Soi op het Brusselse event. Hij plant ook ditmaal de lijn van zijn topkeuken in De Slagmolen door te trekken naar de sky boven Alden Biesen. Verwacht je dus aan een klassieke productkeuken met een hedendaagse twist. “Ik hou weleens van een uitdaging. En dat is Dinner in the Sky wel als chef. Je bent immers beperkt in ruimte én materialen. Je kan natuurlijk niet zomaar je hele keuken mee naar boven nemen. Dit event is dan ook echt mijn ding: out of the box én plezant. Bovendien is het volgens mij ook de perfecte manier om Limburg op gastronomisch vlak nog meer op de kaart te zetten.”

Bert kookt tegen de sterren op, op zaterdag 5 september.

Koen Verjans

Koen Verjansvan Innesto in Houthalen 1 Michelin-ster,
16/20 in de Gault & Millau-gids Chef-kok

Koen Verjans staat alvast te popelen om zijn jonge, seizoensgebonden productkeuken op jullie borden te toveren. Wat je mag verwachten? Frisse gerechten met een Franse toets en oog voor detail. In elk gerecht zoekt hij de spanning en balans op. Toevallig (of niet?) kenmerkt dat ook Dinner in the Sky. “Ik vind het een leuk initiatief. Je wordt eens uit de keuken gehaald en gaat een uitdaging aan. En dat nu net in de regio Bilzen, waar ik zelf nog naar school ben gegaan. Ja, ik ben al nieuwsgierig hoe het eraan toe gaat. Om al een idee te krijgen van de mogelijkheden, heeft Stefan ons uitgenodigd om zelf eens een diner op hoogte mee te maken. Ik kijk er heel erg naar uit!”

Koen brengt je in culinair hogere sferen op zondag 6 september.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels