T x P x D x M = R2
Jan Maurissen Polemieck

T x P x D x M = R2

Polemieck

Als er nu eens een formule zou bestaan om het succes van een onderneming te garanderen? Zalige gedachte, toch? Maar kan het echt?

Eentje die zeker helpt in een omgeving waar mensen het verschil maken:

Talent x Passie x Discipline x Mindset = Resultaat2

Stel je eens voor dat de werknemers in je onderneming top scoren in van deze criteria. Het resultaat zal er zeker op vooruitgaan.

Talent is het natuurlijke vermogen iets goed te doen. Uiteraard zoeken we met z’n allen naar het juiste talent voor het bedrijf. Maar zoeken we daarbij wel op de juiste manier? Selecteren we niet vooral op basis van cv’s en ervaringen? Die vijver wordt echter plots veel groter als we ook op basis van talenten en competenties zouden zoeken. Als koken mijn hobby is, maar ik als jurist altijd in een bank gewerkt heb: waarom zou ik dan geen goede kok zijn?

Passie heeft alles te maken met energie, positieve wil, drive, ambitie ... Ik droom ervan in een organisatie te kunnen werken met allemaal gepassioneerde mensen. Waar mensen tellen, staat passie voorop. En passie werkt aanstekelijk. Wie wil er niet werken voor een teamleider die gepassioneerd bezig is met het project. In tegenstelling tot talent kan je passie wel aanleren. Als je dat in je team kan aanscherpen, zal niet alleen het resultaat beter zijn, maar ook de weg ernaartoe leuker zijn, en de houdbaarheidsdatum veel langer.

Discipline zorgt ervoor dat iedereen consequent en doelgericht in beweging komt. Gebruik discipline als katalysator! Discipline zonder doel is echter zinloos. Als je je doelen duidelijk stelt, en de weg ernaartoe goed uitstippelt, zal de discipline het talent optimaal laten renderen. Maar dat wil niet zeggen dat alles vooraf gepland moet zijn. Bewuste anarchie en chaos kan ook waardevol zijn. Ayrton Senna zei ooit: “Als je alles onder controle hebt, ben je niet snel genoeg”. Ook Alex Ferguson dacht er zo over: “Never change a winning team”. Want als je altijd alles volgens regels en afspraken laat lopen, gaat er nooit iets veranderen. Dan begin je te handelen als een machine binnen je comfortzone.

Mindset, de laatste pijler tot succes. Steve Jobs leerde ons een belangrijke economische les: “Think different”. Talent, passie en discipline kunnen al heel heilzaam zijn. Maar als je de dimensie van groei-mindset eraan kan vastkoppelen, zit je gegarandeerd in het winnende team. Het echte verschil maak je door een cultuur van ‘steeds anders en beter’ te koppelen aan talent, passie en discipline.

Ondernemen is waarde creëren.  Als je gebruikmaakt van TxPxDxM=R2 zal dat een dubbel effect hebben. Niet alleen cijfermatig zullen er meer euro’s over de tafel rollen, maar ook de medewerker zal de meerwaarde zien in de manier waarop hij zijn job kan uitoefenen.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels