Aandachts­punten voor personeels­verzekeringen in coronatijden
Miek Debusschere Simplex

Aandachts­punten voor personeels­verzekeringen in coronatijden

Vraag & Antwoord - Simplex

Door de coronacrisis werken je medewerkers ongetwijfeld massaal van thuis uit. Wat betekent die nieuwe situatie voor je personeelsverzekeringen? Is je werknemer gedekt als hij thuis van de trap valt tijdens de werkuren? En wat met de mensen die technisch werkloos zijn? Strikt genomen wordt een polis dan opgeschort.

Telewerken: pas je contract aan

De nieuwe situatie zorgt voor risicoverschuivingen in de sector. Als je de polis op de letter zou volgen, dekt die thuiswerk niet als dat niet in de arbeidsovereenkomst staat. Omdat het onmogelijk is om nu alle contracten aan te passen, heeft de koepel Assuralia beslist dat de personeelsverzekeringen gewoon blijven doorlopen in deze toestand van overmacht. Concreet betekent dit dat de waarborgen blijven gelden zolang de werkgever de premie blijft betalen. Als je werknemer dus thuis een ongeval krijgt – bijvoorbeeld door een ongelukkige val van een trap tijdens de werkuren – is dit schadegeval wel gedekt. Uit een recente studie blijkt dat 40 procent van de ongevallen thuis een val is. En zo’n 10 procent van die ongelukken leidt tot een hospitalisatie.

TIP: We raden alle werkgevers aan om de arbeidsovereenkomsten in de nabije toekomst aan te passen aangezien we ook na de crisis structureel meer zullen telewerken.

Arbeids­ongeschiktheid

Hospitalisatieverzekeringen lopen gewoon door tijdens de coronacrisis. Hier verandert wel één ding: de periode voor de nabehandeling wordt uitgebreid. Als je standaard bijvoorbeeld een terugbetaling krijgt van alle behandelingen (zoals kinebeurten) gedurende drie maanden, wordt dat nu opgetrokken tot de situatie genormaliseerd is. Wat gewaarborgd inkomen betreft: ook die polis blijft lopen zolang je de premies blijft betalen.

Uitstel van premiebetaling

Zit je door de coronacrisis in financiële moeilijkheden? Een uitstel tot betaling van de premies tot uiterlijk 30 oktober 2020 is mogelijk voor bedrijven die hun werkzaamheden (al dan niet gedeeltelijk) stil moeten leggen. Meer informatie hierover vind je op onze website www.simplexeb.be.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels