Drang of dwang: blijf als bedrijf altijd in beweging!
Jo Hendrikx Straight Business Partners

Drang of dwang: blijf als bedrijf altijd in beweging!

Praktijck - Straight Business Partners

www.straightbusinesspartners.com

Van biologie naar bedrijfsleer: één ijzeren wet blijft dezelfde. Wie blijft evolueren en zich aanpast aan de omstandigheden, overleeft. Dat terwijl de ander steeds verder achterop hinkt en mettertijd meedogenloos achtergelaten wordt. Het afgelopen jaar was er eentje waar dit proces danig versneld werd.

Verandering is, ook in normale tijden, altijd een beetje beangstigend. Gewoontedieren als we zijn, komen we vaak pas in actie als we daartoe gedwongen worden. Een pandemie bleek hiervoor echter de ideale katalysator te zijn. Want waar sommige deuren misschien sloten, vlogen anderen dan weer wagenwijd open. Aan u als ondernemer om de stap over de drempel te wagen.

Het spreekt echter voor zich dat verandering, of het nu om omvangrijke ingrepen of kleine aanpassingen gaat, nooit lichtzinning mag gebeuren. Drang of dwang: er zijn een aantal pijlers waarmee u als ondernemer best rekening houdt vooraleer het roer om te gooien. Enkele principes die zowel top down als bottom-up gelden, waarbij het ene onlosmakelijk aan het andere verbonden is.

Bliksemsnel schakelen

Allereerst moet een verandering passen binnen de kernwaardes en langetermijnvisie van uw onderneming. Wie uw bedrijf is en waar het voor staat: het zijn vraagstukken waarop een duidelijk antwoord essentieel is om te kunnen groeien en het totaalplaatje nooit uit het oog te verliezen.

En tegelijkertijd moet uw bedrijf gewapend zijn om bliksemsnel te kunnen schakelen, wanneer het moment aanbreekt waarop dat het verschil maakt. Een les waaraan corona ons nog eens herinnerde. En hoewel beslissingen vaak door het management genomen worden, is het essentieel dat die ook door de werkvloer gedragen worden.

Dat kan door een positieve managementcultuur en horizontale hiërarchie te creëren waarbij u mensen de kansen biedt om hun verantwoordelijkheid te nemen. Door het potentieel van uw werknemers optimaal te benutten en hen te betrekken in de besluitvorming, staan ze rotsvast achter elke verandering die zich opdringt. Op die manier bouwt u aan systemen die op elkaar afgestemd zijn en efficiënt schakelen waar nodig.

Van moeten

Wie deze pijlers op een positieve, duurzame en efficiënte manier implementeert in zijn organisatie, merkt dat die wendbaarder wordt en op die manier elke verandering op een bewuste en constructieve manier tegemoet gaat. Of die nu ingeluid wordt door een crisis of niet. 2020 was het jaar waarin ondernemers in koor verklaarden dat ze zichzelf moesten heruitvinden. Het jaar waarin ze dingen bijleerden over zichzelf of het marktsegment waarin hun onderneming vertoeft. En het was van moeten. Maar wie evolueert, overleeft.

 Straight business partners

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels