Een duurzame thuisbasis voor CM
Kris Loix
& Kristof Vanvelk
Archipelago - CM Limburg

Een duurzame thuisbasis voor CM

Testimonial - Archipelago - CM Limburg

www.archipelago.be
www.cm.be

Aan de Blauwe Boulevard in Hasselt zien we dit jaar de gloednieuwe thuishaven van CM Limburg oprijzen. Het project moet duurzaamheid en welzijn ademen, daarom koos CM Limburg voor het performance and scenario based design van architectenbureau Archipelago. “Dankzij de bouwteamformule en het luisterend oor van alle partijen werd het een creatieve en resultaatgerichte samenwerking”, vertelt Kristof Vanvelk, real estate manager bij CM Limburg.

Het nieuwe hoofdkantoor van CM Limburg grenst aan de Hasseltse Ring en het toekomstige Demerpark. Naast zijn functie als kantoorgebouw speelt ook het welzijn van de bezoekers een centrale rol in dit project. Zo zullen er onder meer ontspanningsruimtes en een brasserie te vinden zijn. 

Sterck bouwteam

CM Limburg lanceerde in 2019 een design and build-wedstrijd en ging zo op zoek naar een geschikt bouwteam. 

Kristof Vanvelk: “Archipelago sloeg de handen in elkaar met bouwgroep Cordeel. Vanaf de eerste presentatie merkte je dat de partijen goed op elkaar afgestemd waren. De dynamiek zat goed, er werd geluisterd naar elkaars feedback en ieders expertise werd erkend. Ook leunt Archipelago’s visie op duurzame architectuur nauw aan bij onze eigen doelstellingen. We bouwen dit project naar de WELL- en BREEAM-standaarden, twee certificaten die duiden op de welzijns- en duurzaamheidsfactor van je gebouw. Bouwen onder deze voorwaarden betekent dat er van begin af aan rekening moet gehouden worden met allerhande belevingsparameters. Van de luchtkwaliteit tot akoestiek, ruimtelijk beleving en lichtinval. De expertise van Archipelago, alsook hun korte lijn met Cordeel, bleken echte troeven in dit project.Bovendien heeft Archipelago een solide organisatie en jonge talenten krijgen er de kans om mee te werken aan grote projecten. Zowel eenvoudige als complexe vragen werden steeds correct afgehandeld.”

Zorgzame architectuur

Kris Loix, bestuurder van Archipelago: “Wij zijn gegroeid door onze zorgzame architectuur, dat deden we hier niet anders. Je bouwt steeds voor een klant die een eigen programma heeft. Daar hebben wij altijd oren naar en dat wordt geapprecieerd.” 

“Dit ontwerp was een knap staaltje performance and scenario based design. Zo vertrokken we steeds vanuit de beleving van het individu wanneer we beslissingen namen rond glasgroottes, akoestiek, zonnewering enzovoort. In de eerste fase werd alles uitgedetailleerd, daar kwam vooral uitvoerig onderzoek bij kijken. Daarna goten we dit in een BIM-model.” 

Kristof: “Bij bepaalde materiaalkeuzes werd ook het bestuur van CM nauw betrokken, zo herinner ik me nog het uitkiezen van zonneweringen en stenen. Ook hierin was het handig om met een bouwteam te werken: zo kon Cordeel van begin af aan mee adviseren in materiaalkost, haalbaarheid of eventuele alternatieven. De grote betrokkenheid van alle partijen heeft de gehele doorlooptijd van het project aanzienlijk verkort.”

Archipelago

CM Limburg

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels