Is vastgoed dé pensioenoplossing voor zelfstandigen?
Bart Christoffels Christoffels Vastgoed

Is vastgoed dé pensioenoplossing voor zelfstandigen?

Vraag & Antwoord - Christoffels Vastgoed

www.christoffels.be

Geld op je spaarboekje brengt tegenwoordig niet veel op. En over de pensioenen van zelfstandigheden is heel wat ongerustheid. Hoeveel zullen ondernemers straks krijgen? Wil je vandaag je toekomst veiligstellen? Dan is vastgoed nog altijd een prima keuze. Bart Christoffels van Christoffels Vastgoed legt uit waar je rekening mee moet houden.

Wil je straks op een zorgeloze manier van je pensioen genieten? Dan is het een goed idee om vandaag al in vastgoed te investeren. Aangezien geld lenen nagenoeg niets kost, creëer je immers een hefboomeffect en maximaliseer je je rendement.

Welk type vastgoed?

Je kunt zowel in residentieel als commercieel vastgoed investeren. Mijn advies? Volg je buikgevoel. Waar geloof je zelf het meest in? Wat de locatie betreft: de exacte plek maakt niet zo heel veel uit. Ik vind het vooral belangrijk dat je investeert in een markt die je kent. Je hoort wel vaker ‘dat het rendement in Turkije heel hoog is’. Dat kan goed zijn. Maar bevraag je in dat geval goed op voorhand. Dichtbij is in de meeste gevallen makkelijker omdat er af en toe toch wat ‘handling’ nodig is. Vertrouwen is goed, controle is beter!

Huur uitbesteden?

Ook dat is een vraag die we vaak krijgen. Ben je thuis in de materie? Dan ligt je rendement een stuk hoger als je alles zelf regelt. Heb je geen tijd of ervaring? Laat je dan begeleiden door een vastgoedmakelaar en kies voor totale ontzorging.

En de opbrengst?

Het is niet eenvoudig om het rendement op voorhand te bepalen. Dat hangt immers af van de huurinkomsten en indexaties, de meerwaarde na vijftien jaar én de vaste kosten (kadastraal inkomen, leegstand, verzekeringen …). Bij nieuwbouw mag je uitgaan van een huurrendement van zo’n 2 tot 3%. Bij bestaande woningen kan dat percentage oplopen tot 5%. En als je dan nog eens rekening houdt met het hefboomeffect, spreken we over rendementen tot 7%. 

Hoe eerder, hoe beter!

Standaard voorzien we voor een opbrengsteigendom een termijn van vijftien jaar. Dat betekent dat het op je 50ste nog altijd de moeite loont om in vastgoed te investeren. Tegen dat het krediet terugbetaald is, ben je op pensioen en geniet je maandelijks van extra inkomsten. Uiteraard kun je ook veel jonger starten. Zo kun je een grotere vastgoedportefeuille opbouwen. 

Op de website van Christoffels Vastgoed vind je een gratis e-book met tien tips over beleggen in onroerend goed, lees het op www.christoffels.be.

Deze expertise werd aangeboden door  Christoffels Vastgoed

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels