Verlengstuk van uw persoonlijkheid
Denis Van Esser

Verlengstuk van uw persoonlijkheid

De tips: het perfecte uurwerk

Wie denkt dat een uurwerk niet meer is dan een klein accessoire waarop je het uur kan aflezen, slaat de bal toch wel mis. De Hasseltse juwelier Denis Van Esser bracht in 2002 zijn gelijknamig horlogemerk ‘Van Esser’ op de markt. Hij vertelt met kennis van zaken dat een uurwerk veel meer informatie over ons prijsgeeft dan we denken.

“Een uurwerk is het verlengde van je persoonlijkheid”, zo stelt Van Esser. “Aan iemands horloge kan je veel afleiden. Hoe steekt hij of zij in elkaar? Waar hecht iemand waarde aan? Is hij of zij een volger of net een voorloper? Dat heeft niets te maken met de waarde van het uurwerk. Je hebt net zo goed goedkopere uurwerken die je positief typeren.”

Smaak ligt in het verlengde van persoonlijkheid. “Daarom heeft het ook geen zin om iemand iets op te leggen. Het is moeilijk om in het algemeen te zeggen wat een goed uurwerk is. De regel is dat er eigenlijk geen regel is”, aldus Van Esser.

Houd vast aan een model

Van Esser: “Als je een uurwerk koopt, is het belangrijk dat je niet om de drie jaar van model verandert. Net zoals de grote merken. Wie een horloge van een goed merk koopt, draagt dan ook altijd een nieuw uurwerk. Als je toch van model verandert, kies dan een model dat typisch is voor jezelf en houd daaraan vast. Wanneer je constant van spullen verandert, word je een modemerk. Wanneer je je spullen niet verandert, word je mode.”

Duidelijke kleuren 

Van Esser: “Een gouden tip: kies voor duidelijke kleuren. Meer dan de helft van de mensen ziet niet goed, daarom verkies ik een witte index met een zwarte achtergrond. Dit is altijd zeer duidelijk.”

Niet meer dan drie wijzers en een datum

Van Esser: “Tegenwoordig zie je uurwerken met veel wijzertjes en metertjes. Je moet nooit over de top gaan. Mijn ervaring leert dat heel weinig mensen iets doen met die metertjes. Kies dus voor iets bescheiden, maar toch sjiek. Alles wat je nodig hebt is een uurwerk met drie wijzers - uren, minuten en seconden - en een datum.”

Duur is niet altijd beter

Van Esser: “Je hebt meer en minder geavanceerde uurwerken, maar in een stalen uurwerk van 3.000 euro zit vaak hetzelfde binnenwerk als in een gouden horloge van 12.000 euro. Duur is dus niet absoluut beter.”

Lokale verankering

Van Esser: “Het is zeer voornaam om voor een puur en lokaal herstelbaar uurwerk te kiezen. Bij veel merken moet je terug naar Zwitserland, wat geld en tijd kost. Door te kiezen voor een lokaal bedrijf, toont dit ook wie je bent en waar je voor staat.”

Kies voor ecologie

Van Esser: “Voor het bandje van je uurwerk kiest je best voor ecologisch leer. Sta voor proper gedragen en kies niet voor een bandje dat gemaakt is van beschermde en bedreigde diersoorten. Een uurwerk moet in de beste omstandigheden vervaardigd zijn. Ecologie wordt steeds belangrijker in onze maatschappij.”

Beter geen uurwerk, dan een fout uurwerk

Van Esser: “Geen uurwerk dragen, is geen probleem. Er zijn veel mensen die geen uurwerk dragen of het in hun broekzak hebben steken. Een uurwerk maakt het geheel wel af. Het is als een riem of sjaal: kleine details die het verschil maken en een bepaalde sfeer scheppen. Let wel, die details maken u niet beter of slechter, maar geven een bepaald cachet. Al draagt u beter geen uurwerk, dan het foute uurwerk.”.

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels