Luk Lowette
Luk Lowette

Luk Lowette

Karackter

Na een management buy-out door het directieteam, is Luk Lowette (63), oprichter van telecombedrijf Essec, zo vrij als een vogel. Je vindt de ‘bompa van de telecom’ nu op het golfterrein van Millennium Golf, waar hij afgevaardigd bestuurder is. We rijden met de buggy over het terrein van 140 ha. Lowette blijft af en toe staan om te kijken hoe een speler het doet. “Goeie bal,” roept hij, en rijdt weer verder. De green ligt er wat nat bij en we stoppen bij de onderhoudsploeg om een praatje te slaan. “Ik ben altijd een people manager geweest!”

“Ik zag vanuit mijn kantoor bij Essec in Paal-Beringen altijd het terrein (en meer bepaald hole 13) aan de overkant van de snelweg. In 2009 ben ik gewoon de snelweg overgestoken. We hebben één van de mooiste terreinen in België (140 ha - 18 holes en 9 par 3 holes), permanent onderhouden tot in de details. Het voordeel is dat ik dit kan doorspelen tot de dag dat ik doodval, het is de beste investering in je leven. En het is vermoeiender dan het er uitziet! Negen kilometer wandelen en stoppen, enzovoort. Je moet echt doorzetten. Een beetje zoals wanneer je met je vrouw gaat shoppen (lacht).”

Iets te bewijzen

“Nee, toen ik in de club stapte was dat met het doel nog iets om handen te hebben, want anders lig ik maar oud te worden in mijn zetel. Na de buy-out heb ik Essec ook echt losgelaten. Ik heb daar een goed team achtergelaten dat ik zelf heb opgeleid.”

Levensdoel

“In alles wat ik gedaan heb en doe, ook in de golf, is mijn stelregel: beter zijn dan de concurrentie. Ik wou altijd goed zijn in wat ik doe, en was met Essec bijvoorbeeld één van de eersten die ISO 9002 haalde.”

Tips

“Ik heb altijd een beetje visionair durven zijn, verder kijken dan je neus lang is. Verwacht geen onmiddellijke veranderingen want revoluties bestaan niet. Het belang van elk bedrijf is continuïteit. Daarvoor moet je overleven en dus eenvoudigweg winst maakt. Maar je kan geen ijzer met handen breken en je moet de evolutie volgen. Voor starters is het volgens mij ook goed om je eerste ervaringen op te doen als bediende. Voor de rest van je leven werk je met ondergeschikten, dus het is noodzakelijk om te weten hoe dat aanvoelt.” 

Golf is 9km echt doorzetten,
een beetje zoals met je vrouw gaan shoppen.

Begin

“Het begin is toeval. Ik was boekhouder, en samen met mijn broer ben ik in de garage beginnen bricoleren met elektronica, we wilden een beepersysteempje waarmee je mensen kon oproepen als je ze nodig had. Zo zijn we in de telecom begonnen.”

Stercke punten

“Ik ben nooit een echte verkoper geweest. Mijn Stercke punten lagen vooral in het managen en enthousiasmeren van mensen. Natuurlijk moet je dat leren. Dat is bij alles wat je meemaakt zo: probeer iets positiefs mee te pakken, en ervan te leren. Dat is een ingesteldheid voor het leven.”.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels