Hoe veilig is de cloud?
Mario Schraepen

Hoe veilig is de cloud?

Vraag & Antwoord - AG Cloud

Het veiligheidsgevoel speelt zich voor een groot deel tussen onze oren af. Wij groeiden op in de overtuiging dat er pas iets was als we het konden waarnemen. Veel ondernemers geloven daarom nog heilig in een “voelbare” server, en dan nog liefst achter een gesloten deur. Toch is dit relatief gezien de meest onveilige plaats voor gegevensopslag. Brand, diefstal of een crash van de harde schijf zijn de belangrijkste redenen waarom bedrijfsleiders alternatieven overwegen.

U zit al “de Cloud”

Zonder het te beseffen, doen we dagelijks al tal van dingen in “de Cloud”. Online bankieren, Facebook, Twitter, Linkedin, Google, … Op het icoontje van je webbrowser klikken is voldoende om een verbinding tot stand te brengen met een server waarvan u zelf niet weet waar deze staat. De capaciteit van uw lokale harde schijf hoeft dan ook niet meer zo groot te zijn. In de toekomst zullen de apps, die nu op uw smartphone staan, enkel in de Cloud te vinden zijn. De uitdaging zal dan ook verschuiven naar de uitbouw van een performant netwerk om gegevensuitwisseling vlekkeloos te laten verlopen.

Safety first

Over de veiligheid van grote spelers zoals Amazon, Google en Microsoft bestaat er nauwelijks nog twijfel. Ze beschikken over de bekwaamste beveiligingsexperts ter wereld. Zij kunnen het zich dan ook niet veroorloven om hun dataopslag te laten “hacken”. En mocht er toch iets fout lopen, dan mag u zeker zijn dat een continue back-up uw gegevens netjes terugplaatst.

 Is er dan niemand die meekijkt over onze schouders? In Europa zit u meer dan veilig. De Europese commissie legt zeer strikte regels op rond privacy. Een externe organisatie zal dus bergen moeten verzetten voor ze toegang krijgt tot uw gegevens. In Amerika ligt het anders. Daar maakt de Patriot Act het voor veiligheidsdiensten mogelijk om zonder toelating “mee te lezen”. Ook als uw gegevens op een Europese server staan met een link naar Amerika valt u onder dezelfde Amerikaanse wetgeving.

Slotsom is dat uw gegevens nergens zo veilig staan dan in “de Cloud”, mits u zich richt tot de grote spelers. Cloudcomputing is voor elke onderneming een kostenbesparende operatie. Wil u af van dure servers, onderhoudscontracten, investeringen in steeds grotere opslagschijven en noodzakelijke updates, dan raden wij u ten zeerste aan om met een expert aan tafel te gaan zitten

Mario Schraepen

Mario Schraepen van AG Cloud is gespecialiseerd in cloudoplossingen en ziet geen reden om over de veiligheid van de cloud te twijfelen.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels