Haute couture voor het interieur
Suzy Paesmans Scopes Design

Haute couture voor het interieur

Profiel - Scopes Design

In een vorig leven werkte Suzy Paesmans voor een bekende bouwfirma die zich specialiseerde in exclusieve woningen. Daar kreeg ze op regelmatige basis de vraag van klanten om, naast de bouwwerken, ook de inrichting te verzorgen. Zo kwam ze begin jaren 90 in contact met Scopes Design, het bedrijf dat ze in 2003 zou overnemen. Lange tijd lag de focus van Suzy Paesmans op stoffering en raamdecoratie. Vandaag ontwerpt en maakt Scopes Design totaalinrichtingen van de allerhoogste kwaliteit. “Haute couture voor het interieur”, noemt ze het zelf. 

De passie voor stoffen werd Suzy Paesmans van kleins af aan meegegeven. Al op heel jonge leeftijd kwam ze in contact met kleuren en texturen. “Mijn moeder was een naaister. Ze ontwierp en maakte kleren. Ik herinner me dat ze daar voortdurend mee bezig was. Als jong meisje vergezelde ik haar steeds wanneer ze stoffen ging uitkiezen. Voor een twee- of driejarige was dat natuurlijk niet altijd even leuk, want ik moest dan vaak urenlang wachten. Maar mijn moeder vroeg me dan om aan de stoffen te voelen en dat was toch telkens een soort van ontdekkingstocht. Daar ligt de kiem van mijn passie voor stoffen en interieur.”

Exclusieve totaalinrichtingen Toch duurde het even voor Suzy Paesmans de stap richting stoffen en interieur zette en nog langer voor ze haar eigen bedrijf begon. “Ik koos voor zekerheid met een studie Romaanse filologie. In die periode was dat een garantie op een job. Maar ik wist wél dat ik zeker niet in het onderwijs wou belanden. Nadien kwam ik dan in de exclusieve niche van de bouwsector terecht. Daar ging ik voor klanten op zoek naar gordijnen en dergelijke. Die zoektocht bracht me in de eerste helft van de jaren 90 bij Scopes Design.” 

“Zij waren op dat moment bezig met brandvertragende stoffen in de Benelux en werkten vooral voor restaurants en hotels. Het esthetische was daarvoor iets minder belangrijk. Toen de grote hotels eigen mensen in dienst begonnen te nemen voor de interieur­inrichting, viel de markt wat stil en deed Scopes Design vooral kleinere projecten.” 

In 2003 werd ik eigenaar van Scopes Design en verlegde ik de focus naar exclusieve collecties en ontwerpen voor particuliere woningen. Vandaag draait het bedrijf steeds meer rond unieke totaalinrichtingen.” 

Ambachtelijk vakmanschap

“Daarin leveren we echte haute couture en de persoonlijke touch die daarmee gepaard hoort te gaan”, gaat Suzy Paesmans verder. 

“Er zijn verschillende grote ateliers waar alles computergestuurd gemaakt wordt, maar die richting wil ik met Scopes Design niet uit. Wij staan voor ambachtelijk vakmanschap zoals je dat vandaag nog maar zelden vindt. Er zijn hier permanent twee naaisters aan de slag die alles maken wat mensen kunnen bedenken. We werken alleen met de beste stoffen en vooral met natuurlijke materialen zoals linnen, wol en zijde. Onze kwaliteitsstandaarden liggen bijzonder hoog. We trekken die ook door in het hele proces. Ik ben het aanspreekpunt vanaf het eerste contact tot de naservice en blijf bereikbaar tot vele jaren na de plaatsing.” 

Scopes_Design_Suzy_Paesmans

Technische expertise 

Volgens Suzy Paesmans is ook het technische aspect van uitermate groot belang bij de inrichting van een woning. Dit wordt echter té vaak over het hoofd gezien. Ze pleit er dan ook voor om dit aspect vroeg in het bouwproces te betrekken. 

“Interieur is veel meer dan kleur en textuur bepalen. Ook het technische aspect is belangrijk. Dat bepaalt wat kan en wat onmogelijk is. Als je bijvoorbeeld grote glaspartijen van vloer tot plafond wil die open moeten kunnen, dan moet je weten dat je daar niet zomaar een store of lamellen kan hangen want die moeten toch minstens 25 cm boven de draairichting bevestigd worden. Als je dit niet van bij het begin in rekening neemt, zijn je mogelijkheden beperkter, kan je minder esthetisch werken én moet je toevlucht nemen tot kunst- en vliegwerk.”

Totaalprojecten volgens
de laatste ontwikkelingen 

De komende jaren wil Suzy Paesmans zichzelf en haar bedrijf nog meer op de kaart zetten als een totaaldecorateur en ziet ze prachtige ontwikkelingen in duurzame en onderhoudsvriendelijke stoffen voor binnen en buiten. 

“Omdat ik in het verleden vooral werkte voor bouwondernemingen en binnenhuisarchitecten, heb ik me nooit geprofileerd als een totaalinrichter. Vandaag ben ik dat de facto wél en wil ik mezelf dus ook zo sterker in de markt zetten. Op die manier kan ik mijn klanten een totaalpakket met de nieuwste producten voor binnen en buiten aanbieden.” 

“Zo zien we dat hedendaagse stoffen voor lounges en terrasmeubelen van zo’n kwaliteit zijn dat ze ook perfect binnen gebruikt kunnen worden en dat veel fabrikanten tegemoetkomen aan de vraag op de markt naar gemakkelijk afwasbare en duurzame, gerecycleerde stoffen. Vanuit onze jarenlange ervaring en expertise kunnen we totaalinrichting realiseren met de meest recente producten die nog vele jaren lang mooi zullen blijven.”

Scopes Design
Kloosterstraat 73A
9150 Rupelmonde
T. +32 3 771 57 21
office@scopesdesign.be
www.scopesdesign.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels