Plastische chirurgie zit in de lift
Dr. Marc Nelissen Global Care Clinic

Plastische chirurgie zit in de lift

Lifestyle - Global Care Clinic

De bedoeling van plastische en esthetische chirurgie is niet om de tijd volledig stop te zetten of om 20 jaar jonger te ogen, maar om de beste versie van jezelf op je huidige leeftijd te zijn. Dat is alvast de insteek van dr. Marc Nelissen. Hij is plastisch chirurg sedert 2001 en startte meer dan 10 jaar geleden de Global Care Clinic in Zolder, voordien Level4 Kliniek aan de Kanaalkom in Hasselt. De Belgische privékliniek voor plastische en esthetische chirurgie ontvangt vandaag patiënten uit binnen- en buitenland. STERCK Lifestyle ging een openhartig gesprek aan.

Global Care Clinic biedt een compleet aanbod van chirurgische en niet-chirurgische esthetische behandelingen met bijzondere focus op borstvergrotingen, anti-aging, huidverjonging, gezichtschirurgie en lichaamsbehandelingen. De kliniek bevindt zich in de groene rand rond het racecircuit van Zolder.  

“In onze kliniek organiseren we drie dagen per week consultaties. De overige dagen opereer ik”, legt dr. Marc Nelissen uit. “Het is belangrijk om elke patiënt te laten weten of zijn of haar verwachtingen al dan niet realistisch zijn. Als plastisch chirurg bouw je immers een vertrouwensrelatie met je patiënt op. In zo’n relatie moet je soms ook durven kiezen in de plaats van de patiënt. Het is mijn bedoeling om tussen de regels door te luisteren naar wat men verlangt en bij te sturen wanneer deze verwachtingen niet realistisch zijn. Af en toe moet je dus ook ‘psycholoog’ zijn. Mijn consulenten en ikzelf gaan steeds na of de patiënt voor de juiste redenen een ingreep wil. Factoren zoals de druk van social media of zelfs van een partner zijn absoluut verkeerde beweegredenen, en dan vind ik het mijn plicht om dat aan de patiënt mee te delen. En zelfs om te weigeren iemand te behandelen. Ook als iemand te veel wil zoals een ‘frozen look’ of de befaamde ‘eendenbek’. Dan pas ik met plezier. Een plastisch chirurg heeft ook zijn rechten (lacht). We staan bekend om natuurlijke resultaten die de omgeving niet opvallen. Het wordt trouwens algemeen meer en meer aanvaard dat mensen aan hun lichaam werken.”

Lifestyle_global_care_Dr_Marc_Nelissen

1. Minder schroom

STERCK: Mensen zijn meer met zichzelf en hun lichaam bezig dan vroeger? 

Marc Nelissen: “Dat is absoluut zo. En dat zie je ook in coronatijden: we wonen allemaal redelijk goed. Veel mensen hebben het laatste jaar inspanningen geleverd om van hun huis een echte cocon en een paradijs te maken. Maar sowieso heeft iedereen ook een eigen tempel: ons lichaam. Waarom daar geen aandacht aan besteden? In België bestaat er nog een beetje meer schroom dan bijvoorbeeld in Nederland, waar ook heel wat van mijn patiënten vandaan komen. Maar je ziet toch duidelijk een evolutie. Belgen willen over het algemeen liever niet dat iemand weet dat ze gebruikmaken van plastische chirurgie. Ze willen horen dat ze er veel beter uitzien zonder dat iemand ziet of zegt dat ze een facelift gehad hebben.” 

STERCK:  Welke behandelingen worden het meest gevraagd? 

Nelissen: “Botox is de meest voorkomende niet-chirurgische behandeling. De vraag stijgt ieder jaar. Overal ter wereld. Wij doen dat op een manier dat het zelfs de partner niet opvalt als men het niet vertelt. We zien de mensen na enkele weken ook altijd terug. Ik wil hun feedback horen. Ten eerste om te kijken wat je zelf kan en weet als arts. Maar vooral ook om te horen hoe de patiënt het zelf ervaart, want dat is toch een beetje wisselend. Ik geef ook workshops in Amsterdam voor collega’s van over de hele wereld. En dan vertel ik graag eerlijk hoe het er in het dagelijkse leven aan toegaat.” 

2. Persoonlijke zorg

STERCK: Wat is voor u de essentie van een geslaagde behandeling of ingreep?

Nelissen: “Zorg op maat in een aangename sfeer en op een veilige manier. Daar gaat het om. Mensen willen met hun lichaam bezig zijn, zichzelf zijn, zich belonen, zich goed voelen in hun omgeving. Dat is de essentie. De hele kliniek is errond gebouwd om die persoonlijke zorg aan te bieden. Ik push niemand en stuur misschien 40% van de mensen weg omdat ze met een verkeerd beeld komen. Als je je hele leven nooit iets gedaan hebt aan je lichaam en je wil na een facelift weer 20 jaar op dezelfde weg verder gaan, dat kan niet. Ik maak voor mijn patiënten graag de vergelijking met een tuin. Als je nooit een tuin gewild hebt omdat je die moet onderhouden, dan kan je die niet ineens aanleggen en er dan tien jaar niet meer naar omkijken. Met je lichaam is dat hetzelfde. We laten de mensen graag eerst even nadenken om het te laten bezinken. We laten ze eens op internet kijken of ergens anders horen. Als ze zich daarna nog steeds kunnen vinden in wat we zeggen, dan kunnen we starten. Mensen vinden dat heel fijn. Als chirurg ben je opgevoed dat je alles kan. Maar je moet ook neen durven zeggen. En je moet ook durven toegeven dat je in bepaalde zaken beter bent en in andere minder.”

3. Borstcorrecties

STERCK: Op welke domeinen legt u zich voornamelijk toe?

Nelissen: “Ik doe vooral veel borstcorrecties omdat dit voor veel vrouwen heel sterk hun eigenheid en hun welbevinden bepaalt. Een vrouw die drie kinderen heeft gehad en wiens lichaam je terug kan herstellen naar de periode ervoor … Zo’n vrouw voelt zich vaak opnieuw vrouwelijker en sexy. Zonder dat je daarin moet overdrijven natuurlijk. Voor de partner hoeft het vaak niet, maar deze concludeert achteraf dan toch vaak dat hij een heel andere en meer zelfzekere vrouw terugkrijgt. Terwijl de omgeving dat niet hoeft te weten. Dat vind ik het mooiste. Heel veel vrouwen die al jaren problemen hebben met depressies kan je met een borstoperatie van een uur een herboren gevoel geven. Aan de trend van overdreven borsten en lippen doe ik niet mee. Ik wil met de mensen die ik behandel achteraf terug aan tafel kunnen zitten.”

STERCK: Mensen denken op steeds jongere leeftijd aan een ingreep?

Nelissen: “In principe moet je wachten tot de leeftijd van 18 jaar. Al vind ik dat niet altijd even logisch. Flaporen mag je vanaf zes à zeven jaar wel opereren, terwijl die kinderen op dat moment niet weten wat er aan de hand is. We doen dat in principe pas vanaf tien à elf jaar omdat ze dan wel dat besef hebben. Een collega uit Nederland vertelde het verhaal van een meisje van 17 jaar die geen enkele vorm van borstvorming had en waarbij ik een borstcorrectie heb uitgevoerd zonder dat iemand dat wist. Het is een volledig opengebloeide tiener geworden. 

Global Care Clinic
Belangrijkste troeven
 • Polyvalente en moderne infrastructuur
 • Twee volwaardige operatiezalen (S2 & S3) met pre-anesthesieruimte en een ruime recovery voor 6 bedden.
 • Tweejaarlijkse inspectie (streng keurmerk van de Belgian Society for Private Clinics)
 • Aparte uitgang voor postoperatieve patiënten
 • Ruime beddenlift
 • Anesthesist
 • Secretariaatsservice
 • Hotelservice in directe omgeving
 • Goede bereikbaarheid: in de gemeente Zolder in de nabijheid van verkeerswisselaar Lummen (knooppunt E314-E313)
 • Ruime gratis parkeergelegenheid
 • Discretie en privacy verzekerd door haar ligging in een bosrijke, residentiële wijk

4. Ethiek hooghouden

STERCK: Ziet u nog bepaalde trends? 

Nelissen: “Het aantal niet-chirurgische ingrepen is de laatste tien jaar elk jaar met 30% toegenomen. Dan spreken we over botox, fillers, huidbehandelingen, huidverjongingen … Ook met behulp van medicatie. Bij chirurgie is de top drie van behandeling vrij constant: borstvergrotingen, liposuctie en oog- en neuscorrecties. Ik doe veel minder liposucties dan tien jaar geleden omdat ik vaak ondervond dat de mensen een te hoge verwachting hadden. Ze denken dat ze strakker worden, maar dat gebeurt nooit. Vaak kunnen ze beter iets langer wachten omdat de overtollige huid achteraf weggesneden moet worden. Zo’n patiënten gaan dan elders waar ze de ingreep toch uitvoeren, maar komen ze jaren later terug om te zeggen dat ik gelijk had. Ze zijn niet afgevallen en toch hun geld kwijt.” 

STERCK: Er zijn intussen tal van partijen die anti-agingbehandelingen aanbieden? 

Nelissen: “Je moet er de expertise voor hebben, maar ook de tijd voor nemen om te luisteren naar een patiënt. Als je het er zomaar bijneemt en iedereen wil helpen, heb je een probleem. Sommige huisartsen nemen er hun tijd voor en dan kan dat perfect. Men wil echter te vaak gewoon doen wat de patiënt vraagt en iedereen behandelen. Een patiënt kan in België ook perfect shoppen. Als iemand een ingreep niet wil uitvoeren, vindt de patiënt wel iemand anders. Ik vind dat je als arts de ethiek hoog moet houden. De patiënt moet zich goed voelen, maar jijzelf ook. Mensen hebben vaak coaching nodig. Een facelift? Misschien moet je eerst de huid aanpakken met een aantal behandelingen. Pas daarna kan je overwegen of een operatie echt nodig is.” 

STERCK: Jullie werken met een heel team? 

Nelissen: “Op operatiedagen werken we met acht à tien mensen. Op consultatiedagen zijn we een vijftal medewerkers: drie assistentes, één verpleegkundige en ikzelf. Operaties doen we wekelijks op één of twee vaste dagen in twee operatiezalen. We kunnen dan meer dan twaalf uur opereren. Dankzij een goede organisatie doen we op een dag meer dan vroeger in het ziekenhuis op een week tijd. We behandelen enkel gezonde mensen en die moeten ook gezond terug buiten wandelen. De behandeling of ingreep gebeurt ook altijd in dagopname en we geven anesthesie die op daghospitalisatie gericht is. Op andere plaatsen werkt men vaak met veel diepere anesthesie, maar daarbij is de kans groter op nabloedingen en tromboses. De patiënten zijn hier in een diepe, comfortabele slaap, ze ademen spontaan en we geven pijnstilling. Elk lichaamsgebied dat ik opereer, verdoof ik extra. Mannen die voor hun ogen of wenkbrauwen komen, hebben soms een vreselijke angst voor narcose of pijn. Allemaal worden ze wakker en ze voelen niets. Mensen geloven dat niet. Ik denk dat 99% van de patiënten voor een borstvergroting pijnloos wakker wordt.”

5. Ingrepen bij mannen

STERCK: Ook onder het mannelijk publiek is plastische en esthetische heelkunde geen taboe meer?

Nelissen: “Mannen komen vooral voor ooglidcorrecties, huidbehandelingen en botox. Dat zijn kleine ingrepen die hun een rustiger uiterlijk geven zonder er vrouwelijker uit te zien. Vooral voor dat laatste zijn mannen bang. Ook neuscorrecties en liposuctie zijn gangbare zaken bij mannen. Wat wel zo is: eens een man de stap gezet heeft, krijg je meestal het volledig vertrouwen. Dat is wel fijn. Toch leven er ook bij het mannelijke publiek nog wel wat taboes. Maar waarom is naar de kapper gaan, nieuwe kleding kopen, fitnessen en yoga doen wel voor de hand liggend? Terwijl je hier voor een soms kleiner budget een behandeling kan volgen zonder dat je omgeving dat weet? Onze sterkte is dat we een heel goede prijs-
kwaliteitsverhouding bieden waar mensen zelfs van ver voor naar Zolder komen. En ze kunnen parkeren voor de deur in alle rust.” 

6. Operatie-infrastructuur beschikbaar

STERCK: Naast de plastisch-esthetische chirurgie vinden ook andere medische disciplines meer en meer hun weg naar de Global Care Clinic? 

Nelissen: “Dat klopt. De huidige Covid-19-crisis had als gevolg dat bepaalde disciplines geen of weinig operatietijd meer kregen in het ziekenhuis. Bovendien is het Europese ziekenhuislandschap in volle ontwikkeling. Het klassieke ziekenhuis zoals we dat nu kennen zal steeds een belangrijke rol blijven spelen in onze gezondheidszorg, maar zoals in andere landen (bvb. Nederland) zal er wellicht ook meer ruimte komen voor behandelingen buiten het algemeen ziekenhuis, zodat men zich daar kan focussen op de core business van de zieke patiënt.

Zowel patiënt als behandelaar zijn hierbij vragende partij. De patiënt wil steeds meer gepersonaliseerde zorg, persoonlijk contact, efficiënte service, kleinschaligheid, betaalbare zorg… Voor de medische professional is het vaak interessanter, vooral voor de behandeling van niet-zieke patiënten, om te werken buiten de klassieke ziekenhuisomgeving. Global Care Clinic biedt daarom de mogelijkheid aan health care professionals om operatietijd in te huren. Voor iedere health professional wordt een plan op maat uitgewerkt omdat de behoeftes steeds anders zullen zijn.”

Global Care Clinic Zolder
Kerkstraat 105
3550 Zolder
T. 011 21 44 44
info@globalcareclinic.com
www.globalcareclinic.com

Top5 meest gelezen
  Top5 gedeelde artikels