Waarom is een mix van medewerkers zo belangrijk?
Alexandra Limage Sprint Transport

Waarom is een mix van medewerkers zo belangrijk?

Vraag & Antwoord - Sprint Transport

De krapte op de arbeidsmarkt blijft toenemen. Iedereen zoekt ook grotendeels in dezelfde vijver. Zeker qua leeftijd. Dertigers en veertigers zijn overal gegeerd. “Toch moeten we ook medewerkers zonder ervaring omarmen. Hetzelfde geldt voor 50-plussers”, zegt Alexandra Limage, CEO van transportbedrijf Sprint Transport.

“We hebben bij Sprint Transport heel wat medewerkers die ouder zijn dan 55 jaar”, zegt Alexandra Limage. “En daar plukken zowel collega’s als klanten de vruchten van. Een oudere medewerker heeft tonnen ervaring. Hij weet hoe je een specifiek probleem vlug en correct oplost. Het is dan ook een meerwaarde om een ervaren werknemer op pad te sturen met een nieuweling. De kennis die dan gedeeld wordt, is ontzettend waardevol. Bovendien kunnen oudere medewerkers hun jonge collega’s extra motiveren.”

50-plussers te duur?

“Het is een misvatting dat oudere medewerkers te duur zijn. In heel wat gevallen rendeert de ervaring. Onze oudste medewerker is bijna 71. Ooit werkte hij voltijds bij ons, sinds hij officieel met pensioen ging, heeft hij een aangepast takenpakket en werkt hij deeltijds. Op maandag en dinsdag houdt hij zich bezig met zijn kleinkinderen, van woensdag tot en met vrijdag is hij inzetbaar. Altijd goedgezind en enthousiast. Ik denk dat een open mindset en transparante communicatie ontzettend belangrijk zijn in je hr-beleid. Het is een echte troef om een ploeg van verschillende leeftijden en afkomsten te hebben. Jong en oud samen: dat zorgt voor een aangename sfeer! Bij onze Waalse chauffeurs zitten eveneens veel 50-plussers. Die vinden het heerlijk om ’s nachts filevrij te rijden. Bovendien is het werk van een vrachtwagenchauffeur vandaag een stuk lichter in vergelijking met tien of twintig jaar geleden. Er zijn geen tussenversnellingen meer, de voertuigen trillen een stuk minder en ook op ergonomisch vlak staan we veel verder. Ik betrek de oudere chauffeurs dan ook graag bij de aankoop van een nieuw voertuig.”

Geef ze een kans

“Ik raad alle ondernemers aan om zowel onervaren als oudere arbeidskrachten een kans te geven. Laat jongeren van het bedrijfsleven proeven. Staar je niet blind op ‘nog geen ervaring’. Geef die kans. Ze leren on the job. Laat ze samenwerken met enkele ervaren rotten. Dat leidt tot win-winsituaties. De oudere geeft handige inzichten en deelt praktische tips en tricks terwijl de jongere medewerker uitlegt hoe je bijvoorbeeld efficiënter met de computer of smartphone werkt en hoe je in 1, 2, 3 een uitprint met een digitale tacho maakt. Wat denk jij? Ik ga heel graag in debat. Spreek me gerust aan op een STERCK-event of mail me via alexandra@sprinttransport.be.”

Deze expertise werd aangeboden door  Sprint Transport

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels