Innoveren: ook u kan het leren
Jo Hendrikx Straight Business Partners

Innoveren: ook u kan het leren

Praktijck - Straight Business Partners

If you put fences around people, you get sheep.” Het zijn de woorden van William L. McKnight, één van de knapste koppen uit het Amerikaanse zakenleven van de 20ste eeuw. Toch duurde het nog verschillende decennia vooraleer zijn profetische woorden gehoor vonden bij de meeste bedrijfsleiders.

En zelfs anno 2021 zijn de meeste bedrijven nog op een traditionele manier opgebouwd. Een raad van bestuur, een CEO, een managementteam ... Met daaronder het middenkader die op hun beurt de troepen onder zich aansturen. Het verticale model dus, waarin mensen weinig meer zijn dan functietitels en jobomschrijvingen.

Als je werknemers opsluit binnen die beperkingen, verlies je zoveel potentieel om te innoveren. En laat dat net één van de sleutelwoorden zijn waar het voortbestaan van uw onderneming vanaf hangt. Want stilstaan is achteruitgaan. Een leuze waar McKnight weinig mee te maken heeft, maar gewoon een ijzeren wet van succesvol ondernemen.

Demarage

Stel je even een grote expositieruimte voor, waarin portretfoto’s van al uw medewerkers hangen. Bij elke foto hoort een onderschrift. Hoe zou dat echter moeten luiden? Bij veel bedrijven zou daar hun functietitel te lezen staan. Maar bij ondernemingen die beseffen dat een cultuurverandering de weg is naar disruptief innoveren?

Die zetten de passies en talenten van hun werknemers in dat onderschrift. Want wie erin slaagt om die centraal te zetten, plaatst daarmee een flinke demarage die de rest van het peloton op haar adem doet trappen. En als leidinggevende is het uw taak om de kop te trekken.

Intrinsieke motivatie

Wist u dat vastomlijnde functieomschrijvingen ervoor zorgen dat 80% van de werknemers hun passie voor de job mettertijd verliezen? Dat wijst onderzoek uit. En een uitgebluste werknemer is een onproductieve werknemer. Zorg er dus voor dat ze ingezet worden op basis van hun passie en talent. Zo triggert u hun intrinsieke motivatie.

Bouw een organisatie die dat toelaat. Weg van de verticale structuur en de absolute hiërarchie, op naar een horizontaal model waarin functietitels, -omschrijvingen en diploma’s van ondergeschikt belang zijn. Een zelflerende, zelfredzame organisatie waarin elke werknemer de vrijheid krijgt om te doen waar hij goed in is én – belangrijker – wat hij graag doet.

Want u bent een ondernemer. Een CEO. Een leidinggevende. Geen hekkenbouwer of een schapenherder, om even terug te keren naar de uitspraak van de u inmiddels bekende William L. McKnight. Geef uw werknemers de vrijheid. Om hun talenten te ontplooien, hun passies te ontdekken en uw bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Straight Business Partners
www.straightbusinesspartners.com

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels