Is een groeps-<br>verzekering voor mij interessant?
Marc Vanstraelen Actief Insurances

Is een groeps-
verzekering voor mij interessant?

Vraag & Antwoord - Actief Insurances

Je onderneming verdient alle aandacht als het op financiële gezondheid aankomt. Eén van de manieren waarop je je fiscale situatie kunt optimaliseren, is door een groepsverzekering te sluiten. Dat komt je bedrijf én je personeel ten goede.

Bonuspensioenplan

Een groepsverzekering is een collectieve pensioentoezegging. Je kunt zo’n bonuspensioenplan toepassen op personeelscategorieën die een variabel loon hebben en aan een aantal voorwaarden voldoen. Fijn voordeel: je kunt deze verzekering, afhankelijk van je loon, fiscaal aftrekken van de belasting. Hier bouw je tegelijkertijd een spaartegoed mee op.

Categorie en premie bepalen

Hoe gaat het in zijn werk? Je bepaalt eerst een personeels­categorie en kadert die voldoende breed, bijvoorbeeld ‘vertegenwoordigers’. Alle werknemers binnen jouw bedrijf die tot deze categorie behoren, moeten zich vervolgens aansluiten op het ontworpen pensioenplan om de fiscale aftrekbaarheid te kunnen waarborgen. Eens per jaar – als je de administratieve last wilt beperken – wordt een vast gedeelte van de variabele verloning omgezet in een premiestorting in de groepsverzekering. Vooraf moet ook de hoogte van die premiestorting bepaald worden, bijvoorbeeld een vast percentage van de verloning. 

Loonoptimalisatie

Bijkomend voordeel van een groepsverzekering: de overheid belast de premies hierop een pak minder én vraagt er minder sociale zekerheidsbijdragen voor. Hiermee kun je dus een flinke loonoptimalisatie doorvoeren. Bovendien heb je de mogelijkheid om vastgoed te financieren met voorschotten op pensioenreserves. Ze creëer je meer nettoverloning voor je werknemers. Dat is een prettig financieel zetje in de rug én een krachtige incentive, zowel voor jou als voor je personeel.

Deze expertise werd aangeboden door  Actief Insurances

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels