Specialist in flexibele verpakkingen
Nathalie D’Hooge
& Pieter Eeckhout
Ecopack

Specialist in flexibele verpakkingen

Profiel - Ecopack

Ecopack, gevestigd in Drongen, levert erg kwalitatieve folies en bedrukte verpakkingen aan meer dan marktconforme prijzen. “Dankzij het huidige machinepark en een heel uitgebreide beschikbaarheid aan folies kunnen wij op heel korte termijn feilloos inspelen op de specifieke wensen van de klant”, zegt CEO en mede-eigenaar Pieter Eeckhout.

Ecopack, dat sinds 1998 bestaat, is in de hele Benelux én daarbuiten actief in de flexibele verpakkingen. “Bedrukt of onbedrukt stemmen wij met de klanten de grondstoffen af om zo aan de gevraagde eisen en de geldende wetgevingen te voldoen. Door onze flexo-grafische technieken importeren wij hoogkwalitatieve folie. Dankzij de grote voorraad kunnen wij de klanten heel erg snel van de gevraagde folie voorzien in de gewenste dikte, kwaliteit en breedte.”

Wensen de klanten het iets specifieker, dan zijn ze ook voor laminaten aan het juiste adres. “Deze verpakkingen bestaan uit verschillende laagjes die uit meerdere flexibele verpakkingen worden opgebouwd. De lagen worden afzonderlijk geproduceerd en direct of in een later stadium samengevoegd door het te lamineren.”

Hersluitbaar etiket

In laminaten worden de unieke eigenschappen van verschillende materialen gecombineerd, waardoor de verpakking het product beschermt tegen gas, zuurstof, vocht of licht. Ze wordt toegepast bij koekjes, chips, nootjes, koffie maar ook als trayverpakking, al dan niet met hersluitbaar etiket.

Die laatste toepassing is van groot belang in de hygiëne-industrie. “Door de overname van onze Nederlandse sectorgenoot HAPECE twee jaar geleden kregen wij in die niche een belangrijke voet aan de grond. Hierdoor werd onze omzet verdubbeld.”

Tevens is Ecopack gespecialiseerd in het perforeren van de verschillende folies. “Zo kunnen wij ook groenten en fruit voorzien van de meest geschikte verpakking”, aldus nog CEO Pieter Eeckhout.

Functies van de verpakking

Bij de keuze van de verpakking moet altijd rekening worden gehouden met verschillende functies. “De beschermende verpakking, de barrière, zorgt ervoor dat je product niet wordt aangetast door bacteriën, stof en vocht. Houdbaarheid is een belangrijke functie van een goede verpakking, die ook een informerend karakter over onder meer ingrediënten heeft.”

Inzake duurzaamheid staat plastic afval volgens Ecopack ten onrechte in een negatief daglicht. Circa 80% van de flexibele verpakkingen worden uit minder complexe materialen gemaakt die voor 90% uit één materiaalsoort bestaan. “Dat maakt dat ze dus heel goed gerecycleerd kunnen worden.” Ook in 2022 zal Ecopack zich volop inzetten op sustainability. 

Groeimarge

Ecopack is ervan overtuigd nog heel wat groeimarge te hebben, onder mee in de Belgische voedingsindustrie, die zelf nog volop groeit. Het Oost-Vlaamse bedrijf maakt zich tevens sterk een duurzaam antwoord te kunnen bieden op de plasticban die bijvoorbeeld Frankrijk vanaf 2023 uitvaardigt.

 

Ecopack
Koninginnelaan 26
9031 Drongen
T. +32 9 362 24 04
info@ecopack.be
www.ecopack.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels