Vanessa Morini
Vanessa Morini Sanofi

Vanessa Morini

Stercke Vrouw - Sanofi

Vanessa Morini studeerde scheikunde en kwam nadien in de farmaceutische wereld terecht. Na zeven jaar bij Johnson & Johnson stapte ze over naar Sanofi. Zo kwam Vanessa voor het eerst in aanraking met de meest meticuleuze en zuivere omgeving die je je voor kunt stellen: cleanrooms. Inmiddels heeft Vanessa van die niche haar beroep gemaakt. Ze richtte TRU Cleanroom Cleaning op en maakt sindsdien furore.

Bij Sanofi had ik een expertenrol – celletjes kweken, biotechnisch werk. Dat vraagt om een 100% zuivere werkruimte, een cleanroom. Die omgeving boeide me enorm. En toen een schoonmaakbedrijf mij vroeg om vanuit mijn ervaring een afdeling voor cleanroomschoonmaak op te richten, kon ik die kans niet laten gaan. Ik werkte drie jaar lang hard om de afdeling tot een succes te maken en ik leerde hoe ik een team moest aansturen. Maar ik wilde mezelf verder uitdagen en mijn eigen visie implementeren. In 2019 waagde ik daarom de sprong met de opstart van mijn eigen onderneming. TRU Cleanroom Cleaning focust zich volledig op de schoonmaak van cleanrooms. Niets anders. Daarmee zijn we uniek in de Benelux.”

Trots?

“Ik ben heel trots op waar ons bedrijf vandaag staat. We zijn vanaf nul gestart en hadden nog geen enkel contract in handen. En we moesten ook nog eens flink concurreren met de grote schoonmaakbedrijven. Wat dat betreft zijn we echt een underdog die zich omhoog heeft moeten boksen. Maar na amper twee jaar bedienen we dagelijks 21 klanten met 35 medewerkers. Het concept slaat dus aan, en de mensen hebben vertrouwen in TRU.”

 Stercktes?

“Eén van mijn grootste sterktes is dat ik niet alles alleen wil doen. Ik heb behoefte aan een klankbord en het voelt voor mij natuurlijk om steun te zoeken bij anderen. Dat zorgt ervoor dat ik sterker in mijn schoenen sta. Ik heb veel ervaring in mijn vak, maar niet in het ondernemen. Daarom wil ik graag verbonden zijn met andere ondernemers en veel blijven bijleren.”

Werkpunten?

“De laatste jaren ben ik veel bezig met mijn eigen groei en ontwikkeling. Daar moet ik attent op blijven. Ook de balans tussen privé en werk kan nog aangescherpt worden. Bovendien heb ik gemerkt dat ik heel rationeel werk omdat ik altijd in een sterke mannenwereld heb gefunctioneerd, terwijl het soms beter is om als zaakvoerder empathisch te zijn. Empathie is belangrijker dan je denkt.”

Neem je leven in handen en schrijf je eigen verhaal

Sterck voorbeeld?

“Mijn man is van nature een sterke leider en heel empathisch, dus ik leer veel van hem. Verder zijn er ook collega-ondernemers die ik echt bewonder als rolmodel, zoals Caroline Rigo van Cent pur Cent. Zaakvoerders die alles zelf hebben opgebouwd vanaf nul en daar ook vroeg mee zijn begonnen … Zelf ben ik vrij laat gestart.”

Tips voor starters?

“Als starter is het niet allemaal rozengeur en maneschijn, en dat mag ook. Zorg er in elk geval voor dat je een klankbord hebt en dat je over voldoende veerkracht beschikt. Ga je door een dip? Kruip er weer uit, recht je schouders en geloof in wat je doet. Blijf ervoor gaan, ook al is het soms knokken. Probeer niet aan de verwachtingen van anderen te voldoen, maar wees trots op waar jij nu staat.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels