Sitting is the new smoking
Marjolein Nijs Polemieck

Sitting is the new smoking

Polemieck

‘Sitting is the new smoking.’ Ik lees de titel van het artikel voor me en realiseer me dat het alweer ruime tijd geleden is dat ik de standing desk, die ik een drietal jaar geleden liet installeren op mijn kantoor, gebruikte waarvoor hij bedoeld is. Namelijk, om recht te staan. Het is nochtans een prachtstuk voorzien van alle gebruiksgemak. 

Ik weet nog dat ik bij de aankoop ervan dacht: “Ik moet het me zo gemakkelijk mogelijk maken. Alle mogelijke obstakels uit de weg ruimen die ervoor zouden kunnen zorgen dat ‘standing’ niet mijn nieuwe, gezonde ritueel zou worden meerdere keren per dag.”. 

Ik investeerde dus in een top-notch standing desk. Elektrisch gestuurd en zo automatisch instelbaar op mijn ideale zit- en sta-hoogte. Rekening houdend met de regels van de ergonomie. Een simpele druk op het bedieningspaneeltje volstaat om de tafel naar sta-hoogte te brengen. En na 20 minuutjes staan, weer naar zithoogte. Het mocht helaas niet baten. Na de eerste weken waarin ik de desk vooral veel mocht demonstreren aan nieuwsgierige voorbijgangers die verwonderlijk opkeken als ze me zagen staan, stierf mijn nieuwe, gezonde gewoonte een vroege dood. Mijn bureau bleef staan op de zithoogte. En daar bleef hij staan voor de weken en maanden die volgden. Ik moet, met rode kaken van schaamte, toegeven dat ik bijna vergat dat mijn desk, een ‘standing’ desk was. 

Tot nu dus. De titel van het artikel drukt me met mijn neus op de feiten. Ik lees verder en wat ik leer uit de tekst, maakt de situatie er niet beter op. Acht uur per dag (of meer) zitten. Vaak zonder amper recht te staan of te bewegen. Het is niet waarvoor ons lichaam ontworpen is. En toch doen zovelen onder ons het. Dag in, dag uit. We staan ’s ochtends op. Wandelen naar onze wagen. Rijden naar het werk. Waar we opnieuw gaan… zitten. Totdat de werkdag erop zit. Om vervolgens opnieuw, al zittend, in onze wagen, naar huis te rijden. En daar, al liggend op de zetel, onze dag af te sluiten. Ook ik ben er schuldig aan. Het overgrote deel van de dag breng ik, op weekdagen dan toch, zittend door.

Om al dat zitten ’n beetje te compenseren, sport ik intensief 3-4 keer per week voor een dik uur. Maar, die uurtjes zweten in de gym lijken, hoewel ze me goed doen, peanuts in vergelijking met al dat ‘gezit’ dat ik doe. Ze voelen als druppels op een, nu al te hete, plaat. 

De gevolgen van al dat zitten zijn ook niet mals, ontdek ik verder in het artikel. Door je lichaam zolang in éénzelfde positie te houden, stijven je spieren op. Je doorbloeding vermindert, waardoor de cellen in je lichaam minder voedingsstofjes krijgen om te vernieuwen. En afvalstofjes uit diezelfde cellen worden minder snel en goed afgevoerd. Met andere woorden: je lichaam verliest flexibiliteit en veroudert sneller. Maar, ook je brein lijdt eronder. Je productiviteit en creativiteit dalen zienderogen als je te lang ononderbroken zitten.

De oplossing? Sitting breaks! Met regelmatige intervallen rechtstaan uit die zitpositie en je lichaam in beweging brengen. Dat hoeft niet voor lang te zijn. Vijf minuutjes kan al genoeg zijn om je doorbloeding te verbeteren en je brein ’n welgekome wake-up call te geven. Ik zie mezelf al mijn pumps inruilen voor sportschoenen en enthousiast touwtjespringen met de timer op 5 minuten. Of een TABATA-workout inlassen tijdens de middagpauze. Of de trappenhal in ons bedrijf op en neer rennen. Of… misschien is het dan nu toch zover. Tijd om die standing desk eindelijk eens gebruiken waarvoor ik hem drie jaar geleden in huis haalde?

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels