De wet Bruno
Angelo BrunoHans Van Gompel & Steven Renette

De wet Bruno

Testimonial: Group Bruno

Ondernemers hebben op tijd en stond nood aan juridische bijstand. Van Gompel – Renette Advocaten uit Hasselt heeft zich gespecialiseerd in het ondernemingsrecht. En met succes, dat weet ook Angelo Bruno van Group Bruno. De eigenaar van 16 Limburgse tankstations had enkele zwaargewichten nodig in zijn strijd voor de nachtelijke openingsuren.

Angelo Bruno en Hans Van Gompel leren elkaar in 2010 kennen via een gemeenschappelijke vriend. “Toen ik gedagvaard werd door een nachtwinkel omdat de shops en Bruno Foodcorners aan onze tankstations 24 uur op 24 en zeven dagen op zeven open blijven, klopte ik bij Hans Van Gompel aan. Dit zou immers kunnen escaleren tot een gigantisch probleem”, legt Angelo Bruno uit.

Vage wetgeving

De wetgever was enkele jaren geleden erg onduidelijk over openingsuren en sluitingsdagen. “Door de tegenstrijdigheden en hiaten in die wetgeving waren er verschillende interpretatiemogelijkheden”, verduidelijkt Hans Van Gompel. “Eén ding was zeker. Er was klaarheid nodig. Dringend.”

Het volledige businessplan van Group Bruno hing door deze dagvaarding aan een zijden draadje. “Vanaf dag één waren we 24 uur op 24 geopend. Dat was onze troef. Als de wet gewijzigd zou worden naar 6 dagen op 7 en maximaal 12 uur per dag, betekende dat het ontslag van meer dan zeventig werknemers”, legt Bruno uit. “Ik moést ijveren voor die nachtelijke openingsuren.” Bruno trekt naar organisaties zoals Unizo, VOKA en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen om ook hen te overtuigen.

Strategie en taktiek

De strijd sleept jarenlang aan. Plots ging het zelfs niet meer louter over de openingsuren maar ook over de toegestane nevenactiviteiten van een tankstation. Heel wat pleidooien volgden maar Angelo Bruno heeft geen seconde spijt van zijn advocatenkeuze. “Een goede advocaat voelt zijn cliënt aan”, zegt Bruno. “En dat gevoel was er bij Van Gompel – Renette Advocaten vanaf dag één. Het vertrouwen groeide snel. Hans beet in het dossier en schroomde ook niet om beroep te doen op een éminence grise toen er nog meer gewicht nodig was. Ook dat waardeer ik.”

Hans Van Gompel en Steven Renette vragen hun cliënten systematisch om mee naar een zitting te gaan. “We weten uit ervaring dat het een meerwaarde kan zijn. Wij voeren het juridische woord, maar de cliënt kan eventuele feitelijke vragen altijd beter zelf beantwoorden”, zegt Van Gompel. “Ik ben verschillende keren mee naar een zitting geweest”, getuigt Bruno. “En als mijn agenda het niet toeliet, mocht ik snel een uitgebreid verslag verwachten. Hieruit kon ik elke keer opnieuw concluderen dat mijn
dossier au sérieux werd genomen.”

Wachten op uitspraak

Ook al is het wetsvoorstel goedgekeurd in 2012, het dossier is nog altijd niet helemaal rond. Kwade tongen spreken over ‘De Wet Bruno’. “We wachten nog op een uitspraak van het Grondwettelijk Hof. Het gerecht maalt nu eenmaal traag”, zegt Steven Renette. “Maar het maalt.”

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels