Shaken, not stirred.
Cédric Engelen

Shaken, not stirred.

De Tips: cocktails

Niets zo heerlijk als een verfrissende cocktail na een vermoeiende werkdag. Dat beweert althans Cédric Engelen, ‘resident bartender’ in de Hasseltse trekpleister Abdis. Engelen heeft ruim twaalf jaar horeca-ervaring en leerde het vak in de Bartending Academy in Amsterdam. Hij serveert STERCK. Magazine zes straffe cocktailtips - mét een parasolletje – die iedereen thuis kan toepassen. Zijn favoriete zomerdrankje? Een lekkere ‘Old Fashion’ op basis van bourbon, Angostura bitter, bruine suiker en limoensap.

1. Blend it, baby!

“Tiki’s zijn deze zomer helemaal hot. Deze zoete drankjes op basis van rum, tropische vruchten en crushed ijs zijn ook thuis eenvoudig te maken. Wil je bijvoorbeeld een tiki op basis van ananassap? Kies dan niet voor sap uit een fles want dat heeft nagenoeg geen smaak. Heb je geen verse ananas in huis? Gebruik dan een blikje ananasschijven in siroop en zwier deze in de blender. Blend in ieder geval voldoende lang en zeef het sap nog even om alle vezels weg te filteren.”

2. Geen vaste recepturen

“Wie cocktails shaket, mag zich niet laten vastroesten in recepturen. Gebruik de basis-ingrediënten en durf experimenteren. Een Piña Colada bestaat bijvoorbeeld uit rum, ananassap, kokosmelk en suiker. Maar de ene heeft liever een doorgedreven rumsmaak, terwijl een andere klant ontzettend veel van kokos houdt. De juiste zoet-zuurbalans? Dat is degene die de klant wil!”

3. Goed ijs smelt niet

“Wil je een mojito of tiki maken? Dan is crushed ijs een absolute must. Maak dat echter niet in een blender! Gebruik liever een speciaal apparaatje om ijs te crushen. Dat kost amper enkele tientallen euro’s. Wil je die investering niet doen? Gebruik dan gewone ijsblokjes, draai ze in een handdoek en sla er met een zwaar voorwerp – bijvoorbeeld een hamer – op. Doe ook altijd ruim voldoende ijs in een cocktail. Twee blokjes doen je drank verwateren, een glas vol ijs houdt je cocktail fris.”

De tips - Cocktails - Abdis

4. Shaken maar! 

“Er zijn shakers voor elk budget. Je hoeft niet voor het duurste exemplaar te gaan. Maar weet dat de matte shakers meestal minder snel vast blijven zitten dan de blinkende exemplaren. Leef je ook echt helemaal uit als je een cocktail shaket. Er bestaan veel verschillende technieken – kijk maar eens op YouTube – maar ik ga er meestal stevig tegenaan. Als je met vruchtensappen werkt, komen de aroma’s pas echt goed vrij als je goed hard shaket. Bovendien kun je met een strainer en een zeefje kleine ijsschilfers wegwerken.”

5. De Lynchburg Lemonade

“Een erg zomers drankje dat bij heel wat mensen in de smaak valt is de Lynchburg Lemonade. Zal ik de receptuur verklappen? Vul een shaker met 40 tot 50 ml bourbon, 15 tot 20 ml triple sec, ongeveer 30 ml citroensap en 15 ml suikersiroop. Voeg flink wat ijs toe en shake het geheel zo hard als je kunt. Giet de mix in een groot Hurricane-glas en voeg witte limonade toe tot aan de rand.”

6. Meesterlijke mocktails

“Wil je liever geen alcohol? Dan maak je een mocktail, dat is een alcoholvrije cocktail waarvan je eigenlijk niet merkt dat er geen alcohol in zit. Virgin Mojito is een erg populaire mocktail waarin we rum vervangen door appelsap. Vul een groot glas met 50 ml appelsap, 20 ml rietsuikersiroop, 20 ml vers limoensap en een 10-tal muntblaadjes. Voeg flink wat crushed ijs toe en roer tot je je armspieren echt voelt. Eventueel kun je nog wat soda toevoegen. Gezondheid!”.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels