Denk aan de infrastructuur van uw netwerk
Egied Stouten & Aloïs Stouten

Denk aan de infrastructuur van uw netwerk

Praktijck - Connectivity Solutions

De tijd dat de telefooncentrale het hart van uw bedrijf vormde is al lang vervlogen tijd. Datacommunicatie heeft die plaats ingenomen. Een goede netwerkinfrastructuur is in veel bedrijven van dermate groot belang dat het een kritische succesfactor is geworden.

Alle data, het telefoonverkeer via voice-over-IP, de communicatie met uw beveilingscamera's, ... een groot deel van de elektronische toepassingen in uw bedrijf maken tegenwoordig gebruik van uw netwerkinfrastructuur. Een ernstige panne kan ervoor zorgen dat het bedrijfsproces stilvalt. Zorg er daarom voor dat uw datanetwerk minstens op een aantal cruciale punten in orde is.

Bekabeling

De bekabeling van uw netwerkinfrastructuur is te vergelijken met de weg waar u met de wagen over rijdt. Een brede autosnelweg brengt u sneller op uw bestemming dan een slingerend bergpad. Ook de snelheid van het dataverkeer groeit exponentieel. Waar we indertijd vertrokken met snelheden van 10 en 100 megabit groeien we momenteel naar snelheden van 100 gigabit die via glasvezel gehaald kunnen worden. Om de 5 à 6 jaar komt er een nul bij. Het is belangrijk dat uw infrastructuur in functie van uw behoeften uitgerust is om aan de juiste snelheid data te kunnen verwerken.

Switches

Switches, firewalls en routers zijn de knooppunten van uw verkeersnetwerk. Zij moeten de datastroom kunnen volgen en tegen de juiste snelheid kunnen verdelen. Om de vijf tot zeven jaar zijn de meeste onderdelen binnen dit domein aan vervanging toe. Ook hier geldt het aloude motto: voorkomen is beter dan genezen.

Wifi

Draadloos dataverkeer is tegenwoordig voor veel toepassingen de norm. Het is belangrijk om uw wifi-netwerk volledig te integreren met de rest van uw netwerkinfrastructuur zodat dit geen bottleneck wordt.

"Algemeen is het noodzakelijk om bij de installatie van nieuwe infrastructuurcomponenten toekomstgericht te denken," zegt Alois Stouten van Connectivity Solutions. "De standaard in datacommunicatie is nu bijvoorbeeld de categorie 6a waarin snelheden van 10 gigabit mogelijk zijn bij koperleidingen. Het is belangrijk om dit ook in de lastenboeken op te nemen."

"De hogere datasnelheden die tegenwoordig gehaald worden vergroten het belang van een vlekkeloze infrastructuur. Een verzonden datapakket dat niet zonder fouten toekomt, wordt gedetecteerd en door de zender een aantal keer opnieuw aangeboden. In sommige gevallen kunnen pakketjes zo op- en afgaan wat een aanzienlijke vertraging oplevert. Het kan dus zijn dat nieuwe, snelle switches uiteindelijk voor een vertraging van het dataverkeer zorgen als de rest van de infrastructuur er niet op afgestemd is."

Deze expertise werd aangeboden door  Connectivity Solutions

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels