Waterpret voor gevorderden
Marc Raedschelders & Antoine Boon

Waterpret voor gevorderden

De Test: Chris Craft Launch 32

“Dit is de Pors… - euh- de Mercedes SLS onder de sportboten: een soort luxecoupé die als een pijl kan wegschieten”, zo stelt importeur Antoine Boon met een knipoog zijn Chris Craft Launch 32 voor aan Marc Raedschelders van Mercedes-Benz Groep JAM. We zijn aan de Maaseikse grindplassen, in de jachthaven Heerenlaak voor een zonnig middagje op het water. Raedschelders kent de streek hier door en door. Hij vaart en waterskiet al sinds zijn kindertijd. De ideale man om deze exclusieve sportboot te testen. 

“De Launch 32 voelt zich pas echt thuis aan de Côte d'Azur of op de Italiaanse meren,” vertelt invoerder Antoine terwijl hij de boot zonder moeite uit de ligplaats stuurt met een mini-joystickje. “Hier op de grindplassen aan de Maas heb je in principe al meer dan voldoende aan een kleiner model zoals de Launch 25. In de zomer kan je hem achter de wagen op een trailer meenemen naar de Middellandse Zee. De boten van Chris Craft kan je tot in de puntjes personaliseren met teakhout en verschillende kleuren. ”De lijn, de ietwat nostalgische uitstraling, het teakhout, alles klopt.“ 

De Test: Chris Craft Launch 32

”Onze“ boot heeft een romp in champagnekleur met een zwarte striping, en teakhout. Terwijl de boot de jachthaven verlaat, en er gewuifd wordt naar enkele nieuwsgierigen in andere bootjes, vertelt Antoine verder: ”Dit is een boot met een open punt, of een bowrider zoals de Amerikanen het noemen. Er is veel plaats om bikinibabes vooraan op de boot te laten zonnen.“ Helaas melden de bikinibabes zich vandaag afwezig.

Als we rondom ons kijken, zien we wel prachtig teakhout, een champagnekleurige retro bank rondom de boot, slaapruimte, sanitair, en in de cockpit een prachtig honingraat instrumentenbord van aluminium met klokken zoals in een klassieke oldtimer-sportwagen. “Dit is een betaalbare Riva. In tegenstelling tot Riva is dit echt een gebruikersboot. Riva is vaak veel delicater, mooi, maar eerder voor verzamelaars. De Launch 32 van Chris Craft is gebouwd met materialen van dezelfde kwaliteit, met dezelfde uitstraling, maar is gewoon makkelijker te onderhouden. Hij blijft ook mooi na gebruik, dankzij inox en 12mm dik teakhout. De polyester is bijna 2x zo dik als bij andere boten. Dat verklaart de iets hogere prijs van een Chris Craft.”

Marc Raedschelders & Antoine Boon

Eens uit de haven, neemt Marc het roer over. De twee Volvo-motoren van 300 pk zorgen ervoor dat de boot supersnel vooruit komt zonder hard neer te komen op de golven. De elektronische gashendels zijn netjes gesynchroniseerd. En de motoren zijn stil genoeg om verder te praten. “Deze boot planeert snel, hij begint gemakkelijk over het water te vliegen zeg maar. In de kronkelige plassen rondom de Maas is dat een absolute sensatie,” vindt Marc. “Water geeft me rust. Als ik moet kiezen tussen een zeilboot en een motorboot kies ik de laatste. Je moet er geen hele dag voor uittrekken zoals bij het zeilen, en de echtgenote kan zonnen op het dek. Toen ik mijn vrouw pas kende, gingen we zeilen. Ze kende de boot niet, en voor ze het besefte kreeg ze de giek tegen haar hoofd. Daarna is ze niet meer mee gaan zeilen. Een motorboot interesseert haar wel, en ze hielp me ook trainen tijdens het figuurskiën.” 

De sfeer aan boord is ontspannen. Enkele vrienden van Marc zitten ook op het water en varen langs om de boot te inspecteren. “Dit is voor mij vrijheid,” vindt Marc. “Je springt eens in het water, je komt mensen tegen, iedereen biedt elkaar iets te drinken aan.” Bij aankomst in de haven manoeuvreert Antoine de boot weer joystickgewijs in z'n ligplaats en komt het klaptafeltje te voorschijn. Er is een frigo aan boord. De champagne staat dus heerlijk koud.

Driehonderd pk.


Het merk Chris Craft uit Florida bestaat al meer dan 135 jaar. Wat Chris Craft in de jaren vijftig deed in Amerika, deed Riva in Europa, met hetzelfde principe: kleine houten speedbootjes bouwen om snel mee te varen. De Chris Craft Launch 32 beschikt over 2 benzinemotoren van 300 pk (Volvo Penta): veilig, comfortabel om te manoeuvreren, en de boot komt snel uit het water om te gaan zweven. Topsnelheid: 85 km/u of 40 knopen. 

Dat geweld is toch makkelijk in toom te houden met elektronisch gesynchroniseerde gashendels en joystickbediening, een echte luxe bij het aanmeren. De boot weegt zo'n 4,5 ton. De boot kan zelfs ter plaatse rond z'n as draaien. Er kan desnoods ook 's nachts gevaren worden met onderwaterverlichting, led-lampen vooraan, boegstralers, …. De boot is bedoeld voor dagtrips met gevulde koelkast. Ook waterskiën kan, hoewel de boot daarvoor iets te breed is (veel golven). De plank achteraan maakt het water erg bereikbaar. Het zonnebed is maar liefst 2 meter lang!

Marc Raedschelders

Marc Raedschelders “leeft” al zo'n 50 jaar op het water. Hij wou als kind eerst een paardje, maar zijn vader stelde voor om een boot te kopen met 35 paarden! Van kindsaf leerde hij waterskiën op de grindplassen aan de Maas, deed zelfs aan competitieskiën, schansspringen en figuurskiën, en gaf uiteindelijk zelf ook les. Marc staat aan het hoofd van groep JAM, erkend verkooppunt van Mercedes-Benz personenwagens en bedrijfsvoertuigen én AMG Performance Center. De Mercedes-garages liggen in Bree, Hasselt en Lommel. Eind van dit jaar gaat de vestiging van Dilsen-Stokkem open. Er werken zo'n 160 mensen. “Ik ben al de derde generatie: mijn grootvader is hier in Maaseik begonnen. Nu heb ik de fakkel al doorgegeven aan mijn dochter, vandaar dat ik hier op een doordeweekse middag een boot kan komen testen (glimlacht).”


Marc Raedschelders, Groep JAM
Mercedes Benz personenwagens en bedrijfsvoertuigen & AMG Performance Center.
T. 011 27 90 00

Antoine Boon
Antoine Boon is nu 10 jaar importeur voor België van Chris Craft. Ik probeer mijn klanten full service te geven, en heb dan ook veel klanten die bij mij hun eerste boot kopen, meestal voor daguitstappen. Een boot wordt geleverd met aangepaste touwen en fenders, helemaal vaarklaar. Dat is vaak anders bij andere leveranciers, die de boot kaal afleveren. Antoine onderhoudt uitsluitend de boten die hij verkocht heeft.


Antoine Boon
T. 0473 363 636
info@sportsboats.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels