Chris Venken: SYNTRA Limburg
Chris Venken

Chris Venken: SYNTRA Limburg

Stercke vrouwen

Chris Venken is als operationeel directeur gewend om medewerkers met 20 jaar dienst in de bloemetjes te zetten. Dit jaar was ze zelf aan de beurt om die bloemen in ontvangst te nemen. SYNTRA Limburg is hofleverancier van talent voor het Limburgse bedrijfsleven. Jaarlijks passeren er 12.000 cursisten voor een ondernemingsgerichte opleiding. 

"Ik ben indertijd begonnen als opleidingscoördinator en werd op mijn 29e directeur van het toenmalige Vormingscentrum Genk. Het was een harde leerschool op jonge leeftijd. Enkele jaren na de fusie tot SYNTRA ben ik naar de hoofdzetel gekomen en heb ik het merk SYNTRA mee op de kaart helpen zetten. Sinds bijna zes jaar ben ik operationeel directeur, maar eigenlijk is er weinig operationeels aan de functie (lacht). Ik stuur de verschillende campusteams aan en sta onder meer in voor marketing, ICT, HRM en de projectwerking. We zijn maar met vier directieleden. Dan is het belangrijk om steeds strategisch bezig te zijn. Waar willen we naar toe en hoe doen we dat? En hoe krijgen we de neuzen in dezelfde richting?" 

Trots?

"Ik ben het meest trots op alle medewerkers van SYNTRA. De verwezenlijkingen die we halen door samen te werken. Ik heb veel vertrouwen in het talent en de wendbaarheid van onze mensen. Zo hebben we de afgelopen tijd een volledig nieuw ERP en CRM-pakket geïmplementeerd. Dat vraagt gigantische aanpassingen aan alle financiële, administratieve en logistieke processen. Als ik zie hoe onze medewerkers zelf teams vormen, bepaalde taken naar zich toetrekken en oplossingen bedenken, dan geeft me dat enorm veel voldoening. Je realiseert niets alleen. Wel omdat je een sterk team rond je hebt. Iedereen die me kent weet dat ik een groot hart heb voor SYNTRA. Mensen helpen groeien en ontwikkelen is het mooiste wat er is. Daarom zijn onze medewerkers ook zo betrokken. Het engagement in de organisatie is heel groot."

Visie?

"De opleidingsmarkt wijzigt sterk, de concurrentie groeit en de subsidies nemen af. De markt wordt veeleisender. We zijn steeds erg BTC gericht geweest. Nu rollen we een groeistrategie uit waarbij we sterk inzetten op de BTB-markt. Dat heeft impact op veel domeinen: onze organisatiestructuur, het HR-beleid, de marketingstrategie, …. Het luik van interne bedrijfsopleidingen die we organiseren wordt steeds belangrijker. We zijn geen school maar een opleidingsbedrijf dat ten dienste staat van de ondernemingen. Daar werken we elke dag keihard aan. Zo zijn we al jaren bezig rond de technische opleidingen. Op de nieuwe Genkse Thor-campus werken we met een aantal partners aan een project dat volledig zal draaien rond die technische beroepen. Onze visie en de strategie die we jaren opgebouwd hebben vallen daar volledig samen."

Je realiseert niets alleen maar wel met een sterk team rond je.

Vrouw in een mannenwereld? 

"Op directieniveau is het nog altijd een sterke mannenwereld. Ook bij SYNTRA. Ik was lange tijd in heel Vlaanderen het enige vrouwelijk directielid. In Limburg ben ik dat nog steeds. Ik ben recht door zee. Dat kan soms wel eens tegen je werken. Maar als vrouw heb je ook voordelen. Je kan je charmes gebruiken. En ik denk dat vrouwen ook vaak meer oog hebben voor de menselijke kant, de balans tussen werk en vrije tijd. Er is niets mis met veeleisend te zijn. Maar er moet ook evenwicht zijn".

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels