Laat er licht zijn
David Winkels

Laat er licht zijn

Polemieck

Polemieck is een blik in de hersenpan van David Winkels, ondernemer, netwerker, aanjager en onverzettelijke visionair. Slaand, zalvend en schenenschoppend. Maar altijd minzaam en voor eigen naam.

We schrijven 23 augustus 2014. Samen met vrouw en kinderen kijken naar het vuurwerk op het strand van Nieuwpoort ter gelegenheid van de jaarlijkse Sint Bernardusfeesten. Om het lichtspektakel beter tot zijn recht te laten komen, werden alle lichten gedoofd. 

Zo moet dat dus voelen, dacht ik bij me zelf, geen elektriciteit. Allez, dit is dan nog maar enkel de straatverlichting die wegviel. Wat moet dat niet zijn als we werkelijk geen elektriciteit meer hebben? In die donkere winterdagen. Pikdonker. Gitzwart. Geen Wattje meer te bespeuren.

Het is toch compleet van de pot gerukt! Anno 2014 een discussie hebben, ja angst hebben, omtrent het mogelijks uitvallen van ons volledige elektriciteitsnetwerk, de zogenaamde gevreesde ‘lockdown’. Worden we nu letterlijk terug gekatapulteerd naar de ‘donkere’ Middeleeuwen? Net wanneer alternatieve energie zo booming is, gaan we innovatie en technologische vooruitgang toch geen halt toeroepen?

Op een onnavolgbare wijze, die me zo kenmerkt - als ik mijn vrienden en familie mag geloven - brengt me dit tot een ander onverklaarbaar fenomeen waarbij technologische evolutie abrupt werd gestopt, met name het volledig annuleren van het Space Shuttle programma. Plots was het niet meer zo nodig om astronauten regelmatig in een baan om de aarde te laten draaien. 

Mijn hersenkronkels brengen me van elektriciteit naar Space Shuttles naar … Istanbul. Alwaar ik met mijn vader in het prachtige Topkapi paleis een grote oude wereldkaart mocht aanschouwen waarop alle handelsroutes vanuit het Oosten arriveerden in deze welvarende stad. In onze contreien daarentegen timmerden we tezelfdertijd elkaars hersenpan nog in met knotsen en knuppels.

Wie nog volgt, mijn bescheiden mening is nochtans eenvoudig: Nadat we eeuwenlang hebben kunnen uitpakken met onze zogenaamde Westerse beschaving, vol van vooruitgang inzake innovaties en technologie, voel je duidelijk dat dit niet meer altijd het geval zal zijn. Niet verwonderlijk zul je zeggen, want het is ook - in een heel ver verleden – wel eens anders geweest.

Prima. Klinkt logisch. De pendule van de mensheid beweegt immers onophoudelijk. Maar van die elektriciteit blijven ze af. We mogen onze twijfels al dan niet hebben over het gebruik van kernenergie, maar met z’n allen geitenwollen sokken breien rondom het haardvuur, vind ik echt niets om naar uit te kijken.

Ik mag dan wel misschien niet een adept zijn van ‘s werelds meest verkochte boek, doch God vatte het reeds goed samen in Genesis 1:3-5 “Laat er licht zijn. Het beviel God en Hij maakte een duidelijke scheiding tussen het licht en het donker. Het licht noemde Hij ‘dag’ en het donker ‘nacht’” Niet echt strokend met mijn idee van wetenschappelijke evolutie doch ….ster(c)k gezegd.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels