Investeren in een woning of in een appartement?
Laurens Gilen

Investeren in een woning of in een appartement?

Vraag & Antwoord - Gilen Woonprojecten

Deze vraag wordt vaak gesteld door huurders, starters, jongeren, ouderen maar ook investeerders die via hun vennootschap de aanschaf van vastgoed overwegen. Hoeveel onderhoud is er aan, welke meerwaarde zou dit kunnen geven op termijn, is er plaats voor uitbreiding van het gezin, wat met de gemeenschap en de energiekosten?

Ouderen kunnen eventueel voor het “gemak” een appartement kiezen, jongeren “starten” vaak in een appartement. De kleinere oppervlakte van een appartement is goed voor de energiefactuur. Bovendien is er voor de huurder vaak een relatief klein aanbod aan mooie en betaalbare woningen.

Maar is dit eigenlijk wel zo? Het dilemma is artificieel. Een minder voor de hand liggende oplossing biedt zich aan. De compactere nieuwbouwwoning in kleinere woonprojecten heeft troeven die we op dit moment nog niet zien wegens het voorlopig nog minder voorkomen van deze projectvorm. Toch zijn er een aantal duidelijke voordelen:

 1. Geen mede-eigendom en geen algemene vergadering
 2. Geen algemene kosten
 3. Budget vergelijkbaar met dat van appartementen of lager
 4. Goede verhuurbaarheid wegens beperkter beschikbaar als appartement
 5. Geen stijlbreuk tussen eigen grote woning waar men op oudere leeftijd uit verhuist en het appartement met zijn gemeenschap (wat tot spanningen kan leiden…)
 6. Mogelijkheid om alles op gelijkvloers te houden
 7. Wegens de compactheid van terrein en constructie niet meer onderhoud dan een appartement
 8. In kleinere projecten krijg je veelzijdige types buren: betere contactmogelijkheden en gemeenschappelijk groen
 9. Aanvullende diensten mogelijk: onderhoud binnen/buiten, boodschappen, ...
 10. Baas in eigen huis
 11. Er is een breed publiek mogelijk (lees: gemakkelijk verhandelbaar)
 12. Jonge starters die nu uit de markt geprijsd worden kunnen zich terug een woning veroorloven (en kunnen meteen uitbreiden in de woning).

 

Laurens Gilen

Laurens Gilen is mede-zaakvoerder bij Gilen Woonprojecten in Sint-Truiden en ziet grote voordelen om te investeren in compacte nieuwbouwwoningen in kleinere woonprojecten.

 

Top5 meest gelezen
  Top5 gedeelde artikels