Van binnen naar buiten gebouwd
Marc Maas, Chris Schruers & Mathi Gijbels Mathieu Gijbels NV

Van binnen naar buiten gebouwd

Testimonial: nv Mathieu Gijbels & VHS Verzekeringen

Uitbreidingsplannen? Perceel zoeken, architect selecteren, plan maken en een aannemer kiezen. Dat is de ‘klassieke’ gang van zaken. Bij nv Mathieu Gijbels uit Opglabbeek hanteren ze liever een andere aanpak. Met succes. Zo blijkt uit deze getuigenis van VHS Verzekeringen uit Zonhoven.

Chris Schruers en Mathi Gijbels geraakten een tijd geleden aan de praat tijdens een netwerkevent. “Toen ik Mathi vertelde over onze bouwplannen, stelde hij voor om – volledig vrijblijvend – samen te zitten en de noden te overlopen”, vertelt Chris Schruers. “Niet veel later hadden we een akkoord, en besloten we in bouwteam te werken. Als eerste stap hebben we een designgroep opgericht met onder andere architecten Helsen & Van Com, een medewerker van nv Mathieu Gijbels en enkele werknemers van VHS.”

Werknemers betrekken in ontwerpfase

In de meeste gevallen vertaalt een architect de behoefte van een bouwheer naar een aantal vierkante meters om er vervolgens een concept van te maken. “Zo werken we in het belang van de klant liever niet”, zegt Mathi Gijbels. “We zijn er rotsvast van overtuigd dat we voor de klant veel functionelere resultaten kunnen boeken door te luisteren naar de mensen die effectief in het pand zullen werken. Door hen te betrekken in de ontwerpfase krijg je een menselijk aspect en dat geeft waanzinnig veel meerwaarde.”

Café en terras

“Het enthousiasme van de werknemers was groot. Uiteraard was het onze taak om de vinger ietwat op de knip te houden”, zegt Marc Maas. “Het resultaat is erg fraai. Ons kantoor is een blikvanger langs de drukke baan tussen Hasselt en Noord-Limburg. Het is een mooie en functionele werkplek geworden met plafondhoge ramen, parketvloeren en een personeelsruimte die niet als saaie refter maar als gezellig café ingericht is. Net door iets meer aandacht te geven aan het interieur, kunnen we die ruimte nu ook voor seminaries gebruiken.”

Extra mogelijkheden

NV Mathieu Gijbels zag onmiddellijk dat het perceel grond veel potentieel had en stelde voor om mee te investeren in het project. “Om niet in twee fases te moeten bouwen, hebben we een zakelijk partnership gesloten. We zijn mee in het project gestapt en hebben naast de 1700 m2 voor VHS een tweede gebouw in dezelfde stijl geplaatst. Building Group Jansen zal hier weldra intrekken.”

Tevreden klant

De werknemers van VHS zitten ondertussen ruim een jaar in het pand en zijn erg tevreden. “Eerlijk? We zouden hier helemaal niets willen wijzigen. We krijgen erg veel complimenten en het is hier leuk en aangenaam om te werken. De transparantie die we onze klanten willen bieden, zit ook in het gebouw”, zegt Schruers. “Bovendien verliep de samenwerking bijzonder vlot. Er was geen enkel geschil op vlak van uitvoering, timing of budget. Nv Mathieu Gijbels is haar slogan ‘De Voordenkers’ meer dan waard.”

Mathi Gijbels ontvangt meer en meer complimenten over deze nieuwe aanpak. “Het klinkt logisch om van binnen naar buiten te bouwen, maar niet elke architect of bouwheer is daar ook echt van overtuigd. Onze aanpak vergt meer tijd en discipline – je kunt immers pas veel later een bouwaanvraag indienen – maar het levert zoveel meerwaarde én is efficiënter op het vlak van kosten. ONS in Bilzen zal ook op deze manier gebouwd worden. Maar ook in de Hasseltse projecten van Groep Delorge, Versuz en BMW van Osch werkten we al succesvol in bouwteam samen.”.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels