Onafhankelijke lichtingenieurs
Marc Thewis & Frank Vandijck VDGE BVBA

Onafhankelijke lichtingenieurs

bedrijfsprofiel

Ze maken quick scans en lichtstudies voor Electrabel en Luminus, begeleiden lichtprojecten voor de overheid en industrie en onlangs stelde het Woluwe Shopping Center hen aan als coördinator voor de ‘relighting’ van de parkings en binnenverlichting. Het team van WeThink is duidelijk niet aan zijn proefstuk toe. Ook installateurs en producenten van verlichting doen regelmatig een beroep op hun kunde.

Als onafhankelijk studiebureau heeft WeThink een streepje voor. Voor elk project vertrekken ze steeds vanuit de marktsituatie. “Met als groot voordeel dat we een project nooit merkgebonden bekijken, maar net een betere analyse maken van de aangeboden producten. Daarbij houden we rekening met belangrijke criteria zoals kleurstabiliteit, koeling van de materialen, rendement, comfort en de beheersing van de verblinding”, zegt zaakvoerder Frank Vandijck. “Maar wij kopen of verkopen zelf geen verlichting en plaatsen het ook niet; we zijn uitsluitend een studiebureau.”

Verder onderscheidt WeThink zich van andere bureaus door zijn uitgesproken lichttechnische kennis. “Verlichting is een vak apart”, stelt lichtadviseur Marc Thewis. “Vele bureaus richten zich in de eerste plaats op het decoratieve aspect, bij ons ligt de prioriteit op lichtkwaliteit. Verlichting moet niet alleen tiptop in orde zijn bij de oplevering, maar ook vijf of tien jaar later. Dat kan enkel als je van bij het begin doordacht en met kennis van zaken te werk gaat. We merken bijvoorbeeld dat er vaak nog gekozen wordt voor retrofitoplossingen, een investering die meestal zijn doel volledig mist: de lichtkwaliteit gaat achteruit, er duiken technische problemen op en in geval van brand kan de verzekering zich zelfs terugtrekken.”

Subsidies

Bij elk project neemt WeThink alle aspecten onder de loep om zo tot de beste oplossing te komen. Vaak is een volledige vervanging van de verlichting aan de orde (relighting), maar soms volstaat het om via sturingen de bestaande verlichting aan te passen. “Het staat als een paal boven water dat door een paar procent te investeren in een lichtstudiebureau, de totaalinvestering honderd procent rendabel is”, zegt Marc. “Bovendien kunnen wij garanties geven naar het behalen van subsidies. WeThink begeleidt het volledige dossier en zorgt dat de netbeheerder alle nodige informatie heeft. Als we een berekening uitvoeren, dan brengen we de total cost of ownership in kaart: wat kost de verlichting, wat is de verbruiks- en onderhoudskost, welke garanties zijn er en wat is de effectieve besparing? Een ondersteuning en garantie die toch wel uniek zijn in België”, besluit Frank..

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels