Fleettips
Jorg Radoux

Fleettips

Welke aspecten zijn belangrijk bij het samenstellen van een wagenpark?

Welke aspecten zijn belangrijk bij het samenstellen van een wagenpark? Hoe creëer je een goede combinatie van een laag verbruik, een lage CO2-uitstoot en lage voordelen alle aard maar behoud je toch je rijplezier? Jorg Radoux, Fleet Manager bij BMW van Osch geeft zeven tips.

Hou rekening met het fiscale en operationele aspect

De financiële impact van een wagenpark in een bedrijf mag je niet onderschatten. Een premiummerk kan bij aankoop duurder zijn, maar de restwaarde ligt dan ook een stuk hoger. Bekijk dus steeds het totaalplaatje. 

Stel een goede carpolicy op

Goede afspraken tussen werkgever en werknemer kunnen je heel wat kopzorgen besparen. Kijk welk type wagen gangbaar is in de markt en stem de opties af met de directie van je bedrijf. Wanneer een werknemer een bepaalde wagen kiest, moet die wagen ook interessant zijn voor andere werknemers. Een leasecontract geldt voor vier jaar en het kan altijd gebeuren dat je werknemer het bedrijf verlaat voor die vier jaar verstreken zijn. 

Vereenvoudig je wagenpark

Beperk het aantal merken zodat je een beter overzicht hebt. Sommige bedrijven voorzien een vast budget voor het wagenpark, maar laten hun werknemers de vrije keuze qua automerk. Nochtans kan je uit datzelfde budget meer halen door met één of slechts enkele automerken samen te werken. Denk ook goed na over de samenstelling van de wagens. De juiste opties zorgen voor een hogere restwaarde.

Breng de Total Cost of Ownership in kaart

De Total Cost of Ownership van een bedrijfswagen wordt in grote mate bepaald door de aanschafprijs met inbegrip van de werkelijk betaalde btw, de restwaarde en de brandstofefficiëntie. Het is voor zowel de aankoper van de wagen als de werknemer aangeraden om op voorhand de TCO te kennen.

Kies een leasemaatschappij met voldoende service en
transparantie.

Niet elke leasemaatschappij biedt dezelfde service. Lees zeker de kleine lettertjes alvorens met een bepaalde maatschappij in zee te gaan. Kies niet voor de goedkoopste of duurste maatschappij, maar voor diegene die het beste bij jouw bedrijf past. Verder haal je het maximum uit je wagenpark door bij de onderhandelingen samen te zitten met de leasemaatschappij én de autodealer. Hou in je achterhoofd dat het aanbod van leasemaatschappijen vaak markt- en periodegebonden is. 

Een bedrijfswagen maakt deel uit van de verloning en
fungeert als motivator.

Hoe hoger het voordeel van alle aard, hoe lager het nettoloon van een werknemer. De CO2-uitstoot en de catalogusprijs spelen daarbij een doorslaggevende rol.

Maak afspraken over de afterservice.

De rol van de concessiehouder stopt niet wanneer de bedrijfswagen is aangekocht. Bespreek de mogelijkheden en vraag voorstellen op maat van je bedrijf zoals een haal- en brengservice. Zorg er ook voor dat je bij je concessie steeds terecht kan bij één en dezelfde contactpersoon. Dan verloopt alles eens zo vlot.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels