Yannick Boes
Yannick Boes

Yannick Boes

Karackter

“Mijn leven heeft altijd rond bier gedraaid. Zoals Obelix ooit in de kuip met toverdrank gevallen is, ben ik in een vat bier gevallen”, zegt Yannick Boes lachend. Zijn overgrootvader Arthur startte in 1881 de Sint Aldegondis brouwerij in Alken. Yannicks grootvader Edouard leerde de brouwersstiel in Leuven kennen en richtte in 1923 samen met de familie Indekeu de brouwerij van Alken op. In 1928 kwam het eerste Belgische pilsbier op de markt: Cristal Alken. Het was indertijd een revolutie in de biersector.

“Toen mijn vader in 1979 stierf, ben ik hem opgevolgd als CEO. De brouwerij was toen al in handen van Kronenbourg. Ik ben directeur gebleven tot de fusie met Maes in 1986. Daarna was ik directeur corporate communications tot ik in 2001 met pensioen ging. 

Hoe meer je actief bent, hoe meer mensen je tegen komt. Zo ben ik 25 jaar bestuurder van het CBB geweest, de Confederatie van Belgische Brouwerijen. Daar ben ik Paul De Keersmaeker opgevolgd als voorzitter. Het was een ongelofelijk boeiende tijd. Een echte lobby-job ook. Je legt er enorm veel contacten met mensen uit de politiek en de bedrijfswereld. Als je daar eenmaal inzit groeit je netwerk steeds verder.” 

Bier is een fantastisch product om voor te werken. En om te drinken. 

Trots? 

“Ik ben zeker trots op het feit dat we er indertijd met de CBB in geslaagd zijn om bier en gezondheid in de belangstelling te zetten. Ik had een heilige schrik dat men bier en roken over dezelfde kam zou gaan scheren, terwijl dat 2 totaal verschillende dingen zijn. Van je eerste sigaret wordt je niet beter, maar van je eerste pint wel. Het is bewezen dat als je met mate 3 à 4 pinten per dag drinkt, je meer goed doet voor je gezondheid dan wanneer je niet drinkt. Heb je trouwens al ooit “gezondheid” horen zeggen wanneer iemand een sigaret opsteekt? 

Ook de combinatie van bier en gastronomie hebben we gelanceerd. Nu is dat normaal, maar twintig jaar geleden lachte iedereen met ons. We hebben onder meer samen met de universiteit van Leiden onderzoek gedaan naar smaken en combinaties. Ik ben ook gestart met het dossier om de Belgische biercultuur door Unesco als immaterieel erfgoed te laten erkennen. Sven Gatz heeft dat daarna verder gezet. We hebben nu een erkenning van alle drie de Belgische gemeenschappen. De volgende stap is de indiening van het dossier bij Unesco.” 

Limburg boven

“Bier is een fantastisch product om voor te werken. Het maakt deel uit van onze cultuur en het buikgevoel van de mensen. Dat heb je met een frigo of een bank niet. Cristal Alken was door en door Limburgs en daar hebben we sterk op in gespeeld, net zoals Het Belang van Limburg dat deed. Onze geschiedenis loopt trouwens vrij gelijk. Ook wij zijn altijd marktleider in Limburg geweest. In mijn hoedanigheid van voorzitter van het abdijmuseum van Grimbergen kom ik nog regelmatig op de brouwerij. Maar je kent steeds minder mensen. Het verloop is groter dan vroeger.” 

Up with People 

“Ik ben nog steeds met bier bezig maar ook met Up With People. Dat heeft me altijd nauw aan het hart gelegen. Ik ben er sinds 1971 bij betrokken. Mijn schoonvader werkte aan het hof, en toen ze daar kwamen optreden was ik onmiddellijk verkocht. Up with People was nog niet echt actief in België en ik heb ze in Limburg helpen groot maken. Ze hebben 7 keer voor 7 tot 8.000 mensen opgetreden in de hallen van de brouwerij. Uiteindelijk ben ik bestuurder en voorzitter van België geworden, en ik ben nu nog altijd bestuurder van Europa. Ik heb met hen de halve wereld afgereisd. Het is eigenlijk een reizende universiteit. De jongeren worden er op een half jaar opgeleid in leiderschap. Ze leren via de gastgezinnen hoe het leven in elkaar zit en helpen goede werken ondersteunen. Mijn dochter is er nu nog mee bezig.”.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels