Bouwen of kopen?
Nicole Janssen Nicole Janssen bvba

Bouwen of kopen?

Vraag & Antwoord - Nicole Janssen

Een eigen woning aanschaffen is en blijft een veilige investering. Door de lage rente is lenen momenteel nog steeds aantrekkelijk en er zijn tal van subsidies voor energiezuinige woningen. Bovendien is een woonkrediet fiscaal interessant. Een eigen woning is dus een zinvolle investering voor de toekomst. Veel hangt natuurlijk af van je budget, je tijdsindeling en je handigheid om al dan niet te kiezen voor “zelf bouwen” of “het kopen van een bestaande woning”.

Zelf bouwen vraagt een grondige voorstudie die begint met het zoeken naar een geschikt bouwperceel. Daarbij is ligging uiterst belangrijk, naast de bouwvoorschriften die van toepassing zijn. Als deze bekend zijn kan de gekozen architect werken aan het concept volgens de wensen van de bouwheer en zijn beschikbaar budget.   

Ook belangrijk om weten is het feit dat de strengere EPB-eisen een verplichte investering in hernieuwbare energie opleggen, waardoor het zelf bouwen duurder is geworden. Deze investering moet men op lange termijn bekijken omdat deze ook bijdraagt aan lagere energiekosten. Het budget heeft natuurlijk een grote impact op het afwerkingsniveau.  Gelukkig is er een zeer ruim aanbod in iedere prijscategorie binnen de diverse bouwmaterialen. Daardoor kan iedere bouwheer ruimschoots zijn gading vinden. Belangrijk is om een mooi geheel te vormen binnen de diverse stijlen, waarbij alles in één en dezelfde bouwstijl wordt doorgevoerd. Dit leidt tot een prachtig resultaat. 

Een huis kopen is ongetwijfeld een grote stap in ieders leven. Het voordeel hiervan is dat je de mogelijkheid hebt een volledige instapklare woning te kopen, waarbij de totale kostprijs goed te bepalen valt.   

Om op zoek te gaan naar je droomwoning kan je immosites bezoeken, kranten uitpluizen, … maar kan je je ook inschrijven bij een makelaar. Hij is de ideale partner om je te begeleiden bij je zoektocht. De makelaar ziet ook toe op de volledigheid van het dossier zoals o.a. vastgoedinformatie, bouwvergunning, elektrische keuring, bodemattest, eigendomstitel, EPC, conformiteitsattest, opmetingsplan, … 

De expertise van de makelaar zal de onderhandelingen met de verkoper een stuk gemakkelijker maken. Daarnaast staat hij ook in voor de opmaak van een juridisch correcte verkoops-
overeenkomst tussen de partijen. Een huis kopen doe je voor het leven. Aarzel dan ook niet om iemand met kennis van zaken in te schakelen. Doe gerust een beroep op ons kantoor.

Nicole Janssen

Nicole Janssen is zaakvoerder van het gelijknamige vastgoedkantoor en zet de voordelen van bouwen of kopen op een rijtje.

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels