Gas- en dampdeskundigen
Peter Boodts, Tom Bonneux

Gas- en dampdeskundigen

Atmosafe

Heb je een magazijn? Dan is de kans groot dat er chemische stoffen hangen die een impact hebben op de gezondheid van je werknemers – nu of later. Daarom begeleidt Atmosafe kleine en grote bedrijven om werknemers beter te beschermen door regelmatig luchtanalyses te doen en een veiligheidsplan op te maken.

Heel wat werknemers worden dagelijks blootgesteld aan schadelijke stoffen. In de haven zijn die risico’s het bekendst. Daar komen con-
tainers vol nieuwe producten aan die giftige stoffen uit-
wasemen. Die gassen vormen in de besloten ruimten een levensgevaarlijke cocktail voor de havenarbeiders.

Gevaar voor schadelijke gassen

Atmosafe is zeven jaar geleden gestart in de Vlaamse havens en daar zijn ze nog steeds het actiefst. Zo doen ze bijna alle gasmetingen op containers die de douane passeren. Toch gaan de risico’s veel verder. Zaakvoerder Peter Boodts: “Containers die via de haven binnenkomen, worden verspreid over heel wat bedrijven. De chemische stoffen komen mee en blijven nog een tijd in je magazijn hangen. De logistieke sector krijgt er dus mee te maken. Maar ook in andere sectoren worden werknemers mogelijk blootgesteld aan schadelijke stoffen. Denk maar aan autogarages die met verf in spuitcabines werken, schoonmakers die de hele dag chemische poetsproducten inademen en parkeergarages waar concentraties giftige lucht blijven hangen.”

Luchtanalyse en veiligheidsplan

“Atmosafe zorgt ervoor dat je werknemers veilig werken. Je schakelt ons in voor volledige risicoanalyses op basis van gedetailleerde luchtanalyses om de toxische gassen in kaart te brengen. We bieden je oplossingen, strategieën en opleidingen aan, zodat je zo goed mogelijk zélf je gezondheid en die van je collega’s kan beschermen. Eén van onze klanten is Deufol, een wereldwijde specialist in verpakkingen. Dat bedrijf komt vaak in aanraking met medisch materiaal. We hebben hen begeleid om gevaarlijke concentraties te meten en voor elk risico een aangepast veiligheidsprotocol te gebruiken.”

Alleen masters in de Chemie

Tom Bonneux: “Bij Atmosafe werken voornamelijk masters in de chemie; omdat er tot nu toe geen enkelvoudig meettoestel bestaat dat de samenstelling van luchtstalen correct en volledig analyseert. Daarvoor heb je dus gespecialiseerde gasdeskundigen nodig. We analyseren luchtstalen tot op het bot, halen valse metingen er zo uit en scholen ons voortdurend bij over nieuwe gassen en dampen. De wet verplicht de werkgever om een volledige betrouwbare risico-inventaris te maken, maar dat is niet zo eenvoudig. Er komen voortdurend nieuwe gevaarlijke stoffen bij en de ene container is de andere niet. Een degelijke analyse is nodig om de veiligheid van je werknemers te garanderen.” Atmosafe is nu gespecialiseerd in gassen en dampen, vanaf 2019 starten ze met stofmetingen in bedrijven.

Atmosafe 

Monnikenplein 17
2610 Wilrijk

T. 03 844 49 89
info@atmosafe.be
www.atmosafe.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels