Hoe pak ik brandbestrijding krachtdadig aan?
Dirk Van Paepegem & Bjorn Beerens Vraag & Antwoord - Fire Protect

Hoe pak ik brandbestrijding krachtdadig aan?

Vraag & Antwoord - Fire Protect

Wie ooit te maken had met brand, weet dat zo’n incident een verpletterend verwoestend effect kan hebben. De persoonlijke, economische en financiële schade is vaak niet te overzien, om nog te zwijgen over problemen met verzekeringen en discussies met advocaten en experten.

Het ontstaan van een brand leidt vaak tot paniek, veroorzaakt geblesseerde of zelfs dodelijke slachtoffers en hypothekeert de continuïteit van een bedrijf. Vaak duurt het lang voor het productieproces weer op gang komt, omdat machines defect of volledig kapot zijn. Bovendien zijn ook medewerkers daardoor een tijdje gedwongen werkloos.

Zuurstof

Ventilatoren zijn de beste vrienden van brandhaarden. De kanalen en roosters van deze producten voegen zuurstof, de belangrijkste ‘activeringsbron’ van vuur, aan de woning of het kantoor toe. De in woningen en bedrijven verplichte rookmelders merken het vuur wel op, maar doorgaans gebeurt dat op een moment dat het vuur al aangewakkerd is en de rook een grijze muur vormt waarin iedereen verloren loopt. In dergelijke omstandigheden een brandblusapparaat vinden, is geen sinecure. Lukt dat toch, moet je op zo’n paniekgevoelig moment de tegenwoordigheid van geest hebben om het blussysteem op de juiste manier te bedienen. Niet iedereen slaagt daarin in dergelijke omstandigheden.
Eén op de drie branden ontstaat door kortsluiting, bijvoorbeeld veroorzaakt door vuur in een schakelkast. In zo’n geval kan de temperatuur in de verdeelkast oplopen tot 4000 °C.

Hogere falingskans

Wie dit beschouwt als de ver-van-zijn-bed-show, staat toch beter even stil bij volgende statistiek: om de 37 minuten ontstaat er in ons land ergens een brand. Zowat de helft daarvan wordt veroorzaakt door kortsluiting. Ondernemingen die te maken hadden met een vuurhaard, hebben de eerste jaren na deze calamiteit een verhoogde kans op faling.
Ook op persoonlijk vlak kan een brand diepe wonden slaan, letterlijk en figuurlijk: brandwonden, depressies, werkongeschiktheid, familiale problemen, noem maar op. Bovendien krijg je daarnaast een hele administratieve molen op je nek. Is je verzekeringscontract wel ‘waterdicht’? Heb je de wettelijk voorgeschreven maatregelen voor brandpreventie genomen?

Snelle actie

Het probleem snel oplossen kan door de oorzaak én de voedende bron meteen aan te pakken. Systemen die de zuurstoftoevoer meteen afsnijden en bij kortsluiting een pril brandje binnen de dertig seconden blussen, zijn daardoor waardevol voor elk motorisch, elektrisch of hydraulisch gestuurd systeem. Dat helpt om krachtdadig kortsluiting in bijvoorbeeld schakel- en datakasten, machines, (vracht)wagens en serverlokalen aan te pakken.

Beantwoord door Fire Protect

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels