Innovatie en haar financiering
Danielle Baetens Vraag & Antwoord - Grant@dvice

Innovatie en haar financiering

Vraag & Antwoord - Grant@dvice

Innovatie is de motor van onze economie, we horen het veel zeggen. En ja, dat is een waarheid als geen ander. Maar hoe vind je de nodige financiering wanneer banken bewijzen willen dat iets zeker zal slagen of als ‘venture capitalists’ wel over de brug willen komen, maar voor veel ondernemers een te hoge return vragen? Als innovatie zo belangrijk is en financiering bekomen zo cruciaal maar moeilijk is, hoe pak je die uitdaging dan aan?

Alles begint met een duidelijke missie en visie. Waar sta je als bedrijf voor en hoe vul je dat in? Waar sta je op dit moment in de uitwerking van je strategie? Wat doen je concurrenten? Welke sociaal-economische drivers bepalen de uitdagingen waar je voor staat? Welke zijn de Europese ambities en hoe gaat onze overheid daar mee om? Welke financiële steunmechanismen bieden de Vlaamse en Europese overheden aan ondernemers om hun eigen ambities waar te maken? Waar is de match? Het lijken allemaal moeilijke vragen … op het eerste zicht.

Inderdaad, enkel op het eerste zicht! Zelfs al staat het niet expliciet in onze missie, noch in onze visie, zelfs al staat het niet zo in onze bedrijfsstrategie. Als we wat dieper kijken, komt het allemaal neer op hetzelfde: we willen allemaal winstgevend zijn. Wanneer we de gemene delers vinden in de betrachtingen van de verschillende spelers, dan leren we al snel dat veel hand in hand gaat.

Mindswitch

‘Dromers’, hoor ik u al denken. Voor u de pagina omdraait, is het nuttig toch even verder te lezen. Misschien is dit voor u wel een mindswitch.
Laat ik even op het hoogste niveau beginnen: Europa. Waarom zou Europa in uw bedrijf willen investeren en zich als ‘venture capitalist’ opstellen? Een investeerder die zelfs niet vraagt om het geld terug te betalen? Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig. Gemiddeld resulteert onderzoek maar in 10% van de gevallen in reële doorbraken, maar zonder in 10 projecten te investeren, zal ook dat ene niet succesvol zijn. Europa neemt dat risico omdat dat ene bedrijf, die ene onderzoeksgroep of dat ene consortium dat wel succesvol is, het verschil kan maken tussen economische groei of niet. Voor elke Google van deze wereld zijn er een massa aan ideeën die gelanceerd werden, maar niet succesvol waren. Europa is bereid daarin te investeren. Lijkt u dat veel te groots voor uw onderneming? Toch niet: Europa, Vlaanderen en ‘venture capitalists’ investeren ook in ‘gewone’ innovaties, zowel voor starters als grote ondernemingen. Want zij willen juist al onze bedrijven steunen in hun ambities.

Een wervende tekst

Als u een bedrijf onder de arm neemt om u een service te leveren, dan wilt u weten wat u gaat krijgen. U wilt een duidelijke offerte, goed gemotiveerd en liefst met referenties. Wel, Europa, Vlaanderen en ‘venture capitalist’ willen dat ook: ze zijn hierin niet verschillend. Ze willen dat u gelooft in uw eigen verhaal, dat u credentials kan voorleggen, zodat jullie samen aan een toekomst kunnen bouwen, op een gezonde economische basis en met een win voor alle partijen. Schrijf dus die wervende tekst! Het is elke dag het juiste moment om eraan te beginnen, maar hoe eerder, hoe meer voorsprong u opbouwt. Pluk die dag, pluk dat moment!

Beantwoord door Grant@dvice

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels