TCO van je bedrijfsgebouw
Gert Janssen Praktijck - Mathieu Gijbels

TCO van je bedrijfsgebouw

Praktijck - Mathieu Gijbels

Bij een nieuwbouw of renovatie loont het de moeite om verder te kijken dan louter uw initiële investeringskost. Ook kosten voor onderhoud en uitbating zijn bijvoorbeeld rechtstreeks gerelateerd aan de manier waarop u bouwt. Ze kunnen op lange termijn een belangrijke weerslag hebben op het totale kostenplaatje. Breng daarom zoveel mogelijk de ‘total cost of ownership' (TCO) van een bouwproject in rekening.

Heel dikwijls wordt er gekeken om de investeringskost zo laag mogelijk te houden, maar brengt men de totale kosten van een gebouw op een termijn van twintig jaar te weinig in rekening. Een glazen dak met zelfreinigend glas, brandwerende compartimenten die de premie van uw brandverzekering doen dalen, super isolerende wanden, … het zijn maar enkele voorbeelden van investeringen die uw bouwproject in eerste instantie duurder maken, maar waarvan het terugverdieneffect groot is.

Energie besparen

“Op het vlak van energie speelt isolatie een belangrijke rol”, legt Gert Janssen, directeur engineering en ontwikkeling bij Mathieu Gijbels bedrijfs- en kantoorbouw uit. “Betere isolatie zorgt voor lagere stookkosten. Enkele centimeters extra zijn al op een paar jaar terugverdiend.
Ook een lage energieverwarming via vloer of lucht heeft een gunstig effect op de energiefactuur. Zelfs in industriële hallen waar soms een vrij hoge temperatuur nodig is, kan vloerverwarming op een termijn van zes tot tien jaar terugverdiend worden. De investeringskost is hoger, maar in combinatie met een warmtepomp en zonnepanelen heb je bijna geen energiekost meer en hoef je je geen zorgen te maken over stijgende energieprijzen. Ook de inplanting van een gebouw beïnvloedt de energiehuishouding.”

Onderhoudskosten

De kosten van onderhoud zijn moeilijker exact te berekenen. Toch kunnen eenvoudige adviezen ook hier een groot effect hebben. Enkele voorbeelden:

  • In een behandelde betonvloer kunnen olievlekken minder of niet intrekken, waardoor je minder moet poetsen. 
  • Door in magazijnen gangen waar veel verkeer doorkomt dicht te maken, vermijd je stofvorming op de rekken en de goederen.
  • Goedkopere laksoorten voor wandbekleding zijn gevoeliger aan corrosie en aan vlekken van schadelijke stoffen die in het regenwater zitten.
  • Zorg voor voldoende inval van daglicht, zodat je overdag minder of geen elektriciteitsverbruik hebt voor verlichting. Eventueel kan je gebruik maken van slimme dakkoepels.
  • Gebruik energiezuinige ledverlichting. Dat verbruikt minder en geeft minder warmte af, waar-door je kan besparen op koeling. Led heeft een langere levensduur en gebruik je best waar de verlichting bijna altijd aan is.

Verkoopwaarde

Gert Janssen: “Als je de TCO helemaal doortrekt, kan je zelfs rekening houden met de restwaarde van een gebouw. Je kan meer vragen voor een gebouw dat proper is en weinig energie verbruikt. Door in de bouwfase te focussen op de TCO, kost een gebouw in eerste instantie misschien 10 procent meer, maar heb je na 20 jaar veel meer bespaard. Het is belangrijk om al in de ontwerpfase met bouwheer, architect en aannemer deze punten in rekening te brengen."

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels